Trudeau in Biden z dogovorom o prihodnjem sodelovanju med Kanado in ZDA

Kanadski premier Justin Trudeau je v torek zaradi pandemije covida-19 tradicionalno prvo srečanje z novim predsedniku ZDA opravil virtualno. Kljub nekaterim razlikam v gospodarski politiki je bilo srečanje med Kanadčanom in Joejem Bidnom v primerjavi s prejšnjimi štirimi leti izjemno sproščeno. Sklenila sta dogovor o prihodnjem sodelovanju.

Kanadski premier in predsednik ZDA sta se tako dogovorila o kažipotu glede prihodnjega sodelovanja v boju proti pandemiji covida-19, podnebnim spremembam in pri drugih prednostnih nalogah. Kljub različnim stališčem glede cepiva proti covidu-19 nafte in Bidnove politike javnih natečajev javnega zmerjanja ni bilo.

Trudeau je imel težave z bivšim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki si je privoščil številne muhaste izpade. Potem ko je Trudeau ugovarjal na uvedbo carin za uvoz jekla in aluminija iz Kanade v ZDA, je Trump Kanadčana označil za nepoštenega in šibkega. Znana je zadrega ali veselje po Trumpovem nenadnem odhodu z vrha G7 v Kanadi leta 2018. Za Trumpov izbruh leta 2019 pa je kriv tudi Trudeau, ki je neprevidno kritiziral predsednika ZDA kolegom na vrhu zveze Nato v Londonu.

Biden je sicer prekinil gradnjo razvpitega naftovoda Keystone XL za dostavo kanadske nafte do rafinerij v Mehiškem zalivu, ki so mu nasprotovali okoljevarstveniki in ameriška indijanska plemena. Trump in Trudeau sta naftovod podpirala, Biden pa je Kanadčanu ponovno povedal, da je s tem konec.

Trudeau prav tako ni uspel s prošnjo, da bi Kanada lahko začela kupovati cepiva proti covidu-19 v ZDA. Bidnova prioriteta je cepljenje ljudi znotraj ZDA, Kanada pa bo za zdaj še naprej kupovala cepiva v Evropi.

Tretja sporna točka je Bidnov ukaz v Trumpovem slogu pod geslom Kupuj ameriško. Gre za Bidnovo navodilo zvezni vladi, da pri javnih natečajih daje prednost ameriškim podjetjem. Kanadi, ki 75 odstotkov izvoza proda v ZDA, to ni pogodu.

Sta pa voditelja oblikovala skupno fronto proti Kitajski, ki je zaprla dva kanadska državljana iz maščevanja, ker so v Kanadi zaprli glavno finančno direktorico Huaweija Meng Wanzhou. Kanada je to storila zaradi ZDA, kjer so finančno direktorico Huaweija obtožili kršenja sankcij proti Iranu.

“Človeška bitja ne morejo biti pogajalski žetoni,” je dejal Biden in Kanadi obljubil vso podporo do varne vrnitve državljanov iz Kitajske. Wanzhoujeva medtem ostaja v hišnem priporu v Vancouvru in čaka na odločitev Kanade o izročitvi v ZDA, kjer ji grozi dolgoletna zaporna kazen.

Postopek je leta 2019 sprožila Trumpova vlada, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton pa je zagotovil, da ne gre za politično motiviran pregon.

Med ZDA in Kanado je tradicija, da novi ameriški predsedniki na prvi obisk v Belo hišo povabijo kanadskega premierja. Biden in Trudeau sta tokrat srečanje opravila na daljavo. V Kanadi so sicer v veljavi ostri ukrepi proti pandemiji covida-19 kar zadeva potovanja v tujino.

“ZDA nimajo večjega prijatelja, kot je Kanada,” je zagotovil Biden. Trudeau se mu je zahvalil, da je ZDA nemudoma vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, in izrazil olajšanje, da Američani tokrat iz osnutka skupne izjave niso črtali tistega, kar zadeva podnebne spremembe, ampak so celo dodajali svoje predloge. “Ameriško vodstvo smo v zadnjih letih zelo pogrešali,” je dejal Trudeau.

Source
STA
Back to top button