SvetGospodarstvo

Toshiba preučuje prevzemno ponudbo sklada CVC Capital Partners

Japonski konglomerat Toshiba je prejel prevzemno ponudbo britanskega zasebnega sklada CVC Capital Partners. V japonskem velikanu so ob tem navedli, da bodo zaprosili za nekaj dodatnih pojasnil in ponudbo skrbno preučili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O prevzemni ponudbi je prvi pisal japonski poslovni časnik Nikkei. CVC Capital Partners naj bi za Toshibo ponudil 2300 milijard jenov (17,64 milijarde evrov).

V Toshibi so novico potrdili. Predsednik konglomerata Nobuaki Kurumatani je novinarjem povedal, da bo izvršni odbor ponudbo preučil na seji še danes. Trgovanje z delnicami Toshibe na tokijski borzi so po objavi novice ustavili, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Toshiba s 145-letno tradicijo se je znašla pod pritiskom finančnih trgov. Leta 2015 je po računovodskem škandalu morala izvesti obsežno prestrukturiranje, potem ko je priznala, da je sedem let napihovala dobičke ter tako slabo poslovanje prikazovala kot dobičkonosno.

Njena ameriška enota za jedrsko energijo Westinghouse Electric je leta 2017 pristala v stečaju. Ne proizvaja več osebnih računalnikov in televizij, leta 2018 pa je prodala proizvodnjo spominskih čipov.

Prevzem s strani tujega vlagatelja bi sicer morala odobriti vlada iz razlogov nacionalne varnosti, postopek pa bi bil verjetno zelo zapleten. Toshiba je namreč med drugim še vedno močna na področju jedrske energije. Vendar pa je jedrska katastrofa v japonski Fukušimi leta 2011 jedrsko energijo marsikje postavila na stranski tir.

Po navedbah časnika Nikkei bi v primeru prevzema CVC Toshibine delnice umaknil z borze, kar bi omogočilo hitrejše odločanje in spremembe strategije. Skupina bi se v tem primeru osredotočila na obnovljive vire energije ter druga osnovna področja svojega poslovanja.

Kurumatani je bil sicer vodja japonskih operacij CVC v letih 2017 in 2018, nato pa prestopil k Toshibi.

Source
STA
Back to top button