Tokajev napovedal skorajšnji odhod tujih vojakov, imenovan novi premier

Kontingent sil držav članic Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) z Rusijo na čelu bo s postopnim umikom iz Kazahstana pričel v dveh dneh, sam umik pa ne bo trajal dlje kot deset dni, je danes potrdil kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev. Kazahstan je medtem po dobrem tednu nasilnih izgredov dobil novega premierja.

 

 

“Glavna misija mirovnih sil CSTO je bila uspešno izpolnjena,” je v današnjem videokonferenčnem nagovoru članom vlade in parlamenta ponovil Tokajev in napovedal časovnico umika tujih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot 2000 vojakov CSTO, ki jo poleg Rusije in Kazahstana sestavljajo še Armenija, Belorusija, Kirgizistan in Tadžikistan, je v Kazahstan prispelo ob vrhuncu krize prejšnji teden na povabilo samega Tokajeva. Več dni hudih spopadov med nasprotniki oblasti in varnostnimi silami ter plenjenje, ki jih je spremljalo, so takrat že povsem opustošili dele največjega mesta v državi Almaty.

S pomočjo domačih varnostnih sil in tujih vojakov je Tokajevu uspelo zatreti nemire, ki jih je označil za poskus državnega udara. Trdi, da so jih v resnici zanetili “profesionalci” ter oboroženi skrajneži iz Srednje Azije, Afganistana in Bližnjega vzhoda, ki naj bi se pomešali med protestnike, jezne zaradi visokih cen pogonskih goriv v z nafto in plinom bogati srednjeazijski državi.

Kazahstanska televizija je ob navajanju ministrstva za zdravje v nedeljo poročala, da je v nemirih umrlo več kot 160 ljudi, več kot 2000 pa jih je bilo ranjenih. Številko so državni mediji sicer zvečer izbrisali, pri čemer niso navedli razloga za to. Glede na najnovejše podatke notranjega ministrstva so doslej aretirali že skoraj 10.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tokajev si je po poročanju tujih tiskovnih agencij zdaj še dodatno okrepil položaj, s tem ko je parlament njegovega zaveznika Alihana Smailova danes soglasno potrdil na položaj predsednika vlade. 49-letni Smailov je po odstavitvi prejšnje vlade pred dobrim tednom najprej postal začasni premier, zdaj pa je na predlog Tokajeva vodenje vlade prevzel za stalno.

Po ocenah poznavalcev je predsednik krizo izkoristil tudi za to, da je “zvezal roke” svojemu predhodniku in mentorju, dolgoletnemu kazahstanskemu voditelju Nursultanu Nazarbajevu. Ta je namreč tudi po umiku z vrha države leta 2019 doslej veljal za najmočnejšega politika v državi.

Spričo nemirov ga je Tokajev pred dnevi nasledil na čelu vplivnega varnostnega sveta, znebil pa se je tudi več Nazarbajevih zaveznikov, ki so zavzemali pomembne položaje. Med drugim je bil odstavljen in nato v soboto aretiran direktor obveščevalne agencije Karim Masimov.

Source
STA
Back to top button