Tesla z dobavo avtomobilov presenetil analitike

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je lani dobavil 499.550 vozil, kar je skoraj povsem skladno z njegovimi napovedmi in precej nad pričakovanji analitikov. Ti ocenjujejo, da bo letos takšen moment težko zadržal, a obenem menijo, da so najtežji časi že za njim, piše francoska tiskovna agencija AFP.

 

Tesla je lani dosegel več zaporednih četrtletnih pozitivnih poslovnih rezultatov in se uvrstil v indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500. Tržna vrednost družbe se je približala 700 milijardam dolarjev, kar pomeni, da je vredna več kot General Motors, Ford, Toyota, Honda, Fiat Chrysler in Volkswagen skupaj.

“Za Teslo je nepričakovan niz pozitivnih dogodkov,” je lansko leto povzel analitik pri družbi CFRA Research Garrett Nelson. Opozoril je sicer, da je težko napovedati, kaj bi lahko bila naslednja pozitivna prelomnica za družbo, ki se je leta ubadala z rdečimi številkami.

Analitik pri družbi Wedbush Daniel Ives medtem poudarja, da so najtežji časi že za Teslo. Pri tem izpostavlja predvsem še naprej rastoče povpraševanje po električnih vozilih na Kitajskem in priložnosti, ki jih Tesli prinaša vstop v segment cenovno dostopnejših električnih vozil.

Delnice Tesle so v ponedeljek pridobile 3,4 odstotka in trgovanje končale pri vrednosti 729,77 dolarja. V celotnem lanskem letu so pridobile več kot 700 odstotkov.

Source
STA
Back to top button