Talibani obljubljajo varnost lokalnim sodelavcem tujih sil

Talibani so danes zagotovili, da so Afganistanci, ki so delali za tuje sile, varni in jim z umikom tujih vojakov ni treba oditi iz države. Številni Afganistanci so v preteklih 20 leti delali za mednarodne sile kot tolmači, varnostniki ali opravljali druga dela in naloge.

Zdaj se bojijo, da se jim bodo talibani maščevali, ko bodo tuje sile septembra dokončno zapustile Afganistan, zato so številni zaprosili za posebne vizume za odhod iz države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Številne države, med njimi ZDA, Velika Britanija in Nemčija, imajo programe za naselitev lokalnih uslužbencev. Na ameriškem veleposlaništvu v Kabulu trenutno obravnavajo okoli 18.000 vlog Afganistancev za poseben vizum. Več tisoč se jih je že izselilo v države, za katere so delali.

Po podatkih ameriške nevladne organizacije No One Left Behind je bilo od leta 2016 ubitih okoli 300 ljudi, ki so delali za ameriško vojsko, ali njihovih družinskih članov.

Talibani so v preteklosti Afganistance, ki so delali za “zavojevalce”, označevali za izdajalce in sužnje. Zdaj jih pozivajo, naj se pokesajo za svoja pretekla dejanja in obljubijo, da v prihodnje ne bodo več sodelovali pri takšnih dejavnostih.

“V njih smo videli svoje nasprotnike, ker so stali neposredno ob naših sovražnikih. A ker so zapustili sovražnikove vrste in se odločili, da bodo živeli kot navadni Afganistanci v svoji domovini, se ne bodo soočili z nobenimi težavami,” so obljubili talibani.

Source
STA
Back to top button