Tadžikistanski predsednik razglasil, da je država brez koronavirusa

Tadžikistanski avtoritarni voditelj Emomali Rahmon je danes razglasil, da v Tadžikistanu ni več pandemije novega koronavirusa. Vseeno je prebivalce opozoril, naj bodo še naprej previdni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uradno so v tej najrevnejši nekdanji sovjetski republiki v srednji Aziji letos zabeležili le nekaj deset novih okužb s koronavirusom in nobene smrti. Skupno pa so od začetka pandemije lani spomladi zabeležili 13.308 okužb in 90 smrti zaradi covida-19. Aktivnih primerov pa v državi uradno ni več.

Zdravstveni strokovnjaki sicer dvomijo v verodostojnost teh podatkov, saj v tej državi opravijo zelo malo testov.

A te številke so za voditelja Tadžikistana dovolj, da je razglasil konec epidemije v državi. “Z gotovostjo lahko trdimo, da v Tadžikistanu ni več koronavirusa,” je dejal v nagovoru v parlamentu. Kljub temu je posvaril, da se ljudje ne bi smeli že preveč sprostiti in da bi morali še naprej skrbeti tako za osebno kot javno higieno.

Odredil je tudi, da bo vstop v državo še naprej nadzorovan in da bodo do morali vsi prišleki v karanteno za 14 dni.

S koncem epidemije pa se bo življenje v državi s skoraj desetimi milijoni prebivalcev začelo sproščati. Najpomembnejše naj bi bilo ponovno odprtje mošej, ki so bile zaprte kar devet mesecev.

Podoben pristop kot Tadžikistan glede epidemiološkega stanja ima tudi Turkmenistan, kjer so prav tako razglasili, da v državi ni koronavirusa. Britanski veleposlanik v tej državi je sicer zatrdil, da se je okužil tam, eden od turških diplomatov pa je celo umrl zaradi covida-19, za katerim naj bi zbolel v Turkmenistanu, še navaja AFP.

Source
STA
Back to top button