Svetovni dan v znamenju solidarnosti z begunci

V središču svetovnega dneva beguncev, ki ga obeležujemo danes, je solidarnost z begunci pod geslom Solidarnost – za svet, v katerem so begunci sprejeti. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je izpostavil, da begunci bolj kot kdajkoli potrebujejo našo solidarnost.

Begunci potrebujejo, da “pustimo naša vrata odprta, da slavimo njihovo moč in dosežke ter razmišljamo o izzivih, s katerimi se soočajo”, so sporočili iz UNHCR. Solidarnost z ljudmi, ki so bili prisiljeni zbežati s svojih domov, pomeni tudi to, da najdemo rešitve za njihove stiske. Rešitve za končanje konfliktov, da se lahko varno vrnejo na svoje domove, da jim zagotovimo možnosti za uspeh v skupnostih, ki so jih sprejele, ter zagotovimo sredstva državam, ki jih potrebujejo za vključitev in podporo beguncev, poudarjajo pri tej agenciji Združenih narodov.

V nedavno objavljenem poročilu je ugotovila, da je bilo zaradi vojn, nasilja, pregonov in kršitev človekovih pravic, pa tudi podnebnih sprememb, po svetu konec letošnjega aprila prisilno razseljenih rekordnih 120 milijonov ljudi, med njimi kar 40 odstotkov otrok. To je skoraj dvakrat več kot pred desetletjem, število prisilno razseljenih pa narašča že 12. leto zapored. Kar 75 odstotkov jih gostijo države s srednjimi in nizkimi dohodki.

Obsežna raziskava, ki jo je z agencijo izvedel Ipsos, pa je pokazala, da 73 odstotkov odraslih v 52 državah na severu in jugu verjame, da bi tisti, ki bežijo pred vojno ali pregonom, morali imeti možnost poiskati varnost v drugih državah. Ob tem pa je v nekaterih glavnih gostiteljicah in zahodnih državah tretjina vprašanih mnenja, da begunci pozitivno prispevajo k trgu dela, gospodarstvu in kulturi njihove države, tretjina pa je nasprotnega mnenja.

K boljšemu ravnanju z begunci je ob svetovnem dnevu pozval tudi papež Frančišek. “Molim, da jim bodo države zagotovile humane razmere in da jim bodo olajšale integracijo,” je dejal v sredo.

V Sloveniji so svetovni dan v torek obeležili v azilnem domu na Viču v Ljubljani, kjer je direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo Katarina Štrukelj dejala, da zaposleni v uradu, nevladne organizacije in posamezniki po najboljših močeh “skrbijo, da bi se begunci v Sloveniji dobro počutili” in da nas to lahko navdihuje z optimizmom, da je mogoče na področju migracij spreminjati stvari na bolje.

Naknadno je v poslanici ob svetovnem dnevu zapisala, da je Slovenija v preteklem letu zabeležila več kot 16.000 oseb, ki so zaprosile za mednarodno ali začasno zaščito. Med njimi je bilo več kot 8000 oseb, predvsem žensk in otrok, ki so v Sloveniji na begu pred vojno v Ukrajini poiskali zatočišče.

Slovenija je po prepričanju direktorice Štrukelj v preteklem letu pokazala solidarnost do ljudi, ki bežijo pred vojnami in preganjanjem ter beguncem omogočila dostop do različnih oblik pomoči in podpore ter s tem podprla uspešno integracijo in vključevanje v lokalna okolja.

V nevladni organizaciji Slovenska filantropija pa so opozorili na številne izzive in pomanjkljivosti na tem področju, kot so urejanje področja kulturnih mediatorjev, integracijska strategija, ki še ni zaživela, pomanjkanje premikov na področju zakonodaje ter odpori pri umestitvi morebitnih novih azilnih domov.

Svetovni dan beguncev so prvič obeležili 20. junija 2001, ko so obeležili 50. obletnico Konvencije o statusu beguncev iz leta 1951. Pred tem so obeleževali dan beguncev v Afriki, a ga je Generalna skupščina ZN decembra 2000 uradno razglasila za svetovni dan.

Namen svetovnega dneva beguncev je osvetljevanje pravic, potreb in želja beguncev ter mobilizacija politične volje in sredstev, da bi begunci lahko ne le preživeli, ampak tudi dostojno živeli.

Back to top button