SvetGospodarstvo

Svetovna banka znižala napoved letošnjega okrevanja

Svetovna banka je znižala napoved letošnjega okrevanja svetovnega gospodarstva. V lanskem letu naj bi se obseg BDP skrčil za 4,3 odstotka, letos pa gospodarska rast dosegla štiri odstotke, kar je 0,2 odstotni točki manj od prvotnih napovedi. Na to vpliva porast okužb z novim koronavirusom in negotovost glede zadostnega cepljenja ljudi.

 

Kitajska je bila lani svetla izjema. Gospodarstvo je precej hitro okrevalo. A države, ki so lani hitro okrevale, letos čaka zahtevno leto, rast bi lahko bila počasnejša. “Obeti ostajajo zelo negotovi, rast svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP) pa bi lahko bila letos celo nižja od 1,6 odstotka, če bi se uresničila negativna tveganja,” so opozorili v Svetovni banki.

Države bodo morale ob tem, da je kriza mnoge pognala v revščino, najti način, kako preseči neposredno pomoč in vzpodbuditi naložbe za spodbujanje rasti, je najnovejše ugotovitve Svetovne banke povzela francoska tiskovna agencija AFP. Politike se bodo morale osredotočiti v naložbe v zeleno infrastrukturo in se soočiti s podnebnimi spremembami.

V Svetovni banki po besedah predsednika Davida Malpassa pričakujejo umirjeno okrevanje, a ob predpostavki, da bo cepivo široko dosegljivo in da se bodo gospodarstva lahko ponovno odprla. A četudi bo hitrost rasti enakomerna, bo svetovni BDP leta 2022 še vedno pod predpandemsko ravnjo.

Kitajsko gospodarstvo naj bi letos po dveodstotni lanski rasti doseglo skoraj osemodstotno rast. Medtem naj bi rast v ZDA dosegla 3,5 odstotka, kar je pol točke manj od junijske napovedi Svetovne banke. Države v razvoju naj bi letos v povprečju dosegle 3,4-odstotno rast.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button