Suša na Afriškem rogu bo ob slabi deževni sezoni bistveno slabša

Uničujoča suša na Afriškem rogu se bo s peto zaporedno neuspešno deževno sezono še poslabšala, saj sezonske padavine ne bodo zadostovale za ublažitev krize, je danes napovedala Svetovna meteorološka organizacija (WMO) in opozorila na humanitarno katastrofo brez primere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Etiopija, Kenija in Somalija že preživljajo najhujšo sušo v zadnjih 40 letih, zdaj pa se zopet obeta slabo deževno obdobje. “Suša se bo nadaljevala. Na žalost napovedi kažejo veliko verjetnost, da bodo vremenske razmere v večjem delu regije bolj suhe od povprečja,” je na novinarski konferenci v Ženevi opozorila tiskovna predstavnica WMO Clare Nullis.

Ključno obdobje od oktobra do decembra običajno prispeva do 70 odstotkov vseh letnih padavin v ekvatorialnih delih Afriškega roga, zlasti v vzhodni Keniji. Nullis pa opozarja, da bo tokratni primanjkljaj drastičen in da sezonske padavine ne bodo zadostovale za ublažitev krize.

Dosedanja štiri zaporedna neuspešna deževna obdobja so pokončala na milijone glav živine, uničila pridelke in prisilila 1,1 milijona ljudi, da so v iskanju hrane in vode zapustili svoje domove. Število ljudi, ki jim grozi lakota v tej afriški regiji, ki jo je suša močno prizadela, pa se je po podatkih Svetovnega programa za hrano (WFP) povečalo na 22 milijonov.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da se že več kot 7,3 milijona ljudi sooča s hudim pomanjkanjem hrane, tveganje smrti zaradi lakote in širjenja bolezni pa se hitro povečuje.

Source
STA
Back to top button