Študija: Virus Epstein-Barr glavni vzrok za multiplo sklerozo

Nevrodegenerativno bolezen multipla skleroza, ki je ni mogoče pozdraviti in za katero trpi približno 2,8 milijona ljudi na svetu, zelo verjetno povzroča okužba z virusom Epstein-Barr, so ugotovili znanstveniki z ameriške univerze Harvarda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Rezultati študije, ki so bili ta teden objavljeni v znanstveni reviji Science, potrjujejo dolgoletno, a težko dokazljivo hipotezo. Ugotovitve so pozdravili tudi zunanji strokovnjaki in dodali, da je treba zdaj pozornost usmeriti k preprečevanju in zdravljenju multiple skleroze.

“To je prva študija, ki ponuja prepričljive dokaze o vzročnosti,” je v izjavi povedal profesor epidemiologije in prehrane na Harvardu ter glavni avtor študije Alberto Ascherio. Dodal je, da je odkritje velik korak, saj kaže, da bi lahko s preprečitvijo okužbe z virusom Epstein-Barr večino primerov multiple skleroze preprečili in da bi lahko z osredotočanjem na virus odkrili zdravilo za to bolezen.

Mulitpla skleroza je kronična avtoimuna vnetna bolezen. Uničuje ovojnice živčnih vlaken, ki ščitijo nevrone v možganih in hrbtenjači. Bolezen povzroča težave z vidom, ravnotežjem in gibljivostjo. Virus Epstein-Barr je virus herpesa, ki lahko povzroči nalezljivo mononukleozo in ostane v gostitelju vse življenje.

Zamisel o povezavi med njima so znanstveniki raziskovali več let, vendar jo je bilo težko dokončno dokazati, saj je ta virus zelo pogost. Z njim je namreč okuženih približno 95 odstotkov odraslih, simptomi multiple skleroze pa se začnejo pojavljati desetletje po okužbi.

Raziskovalci so pri preučevanju tega vprašanja pregledali več kot deset milijonov mladih odraslih, ki so v 20-letnem obdobju služili v ameriški vojski. Identificirali so 955 oseb, ki so jim med služenjem diagnosticirali multiplo sklerozo.

Ob jemanju prvega vzorca so preverili, ali so vojaki okuženi z virusom Epstein-Barr ter analizirali povezavo med okužbo z virusom in pojavom bolezni. Pri tem so ugotovili, da se je tveganje za multiplo sklerozo po okužbi s tem virusom povečalo za 32-krat, pri okužbi z drugimi virusi pa se ni spremenilo. Raven beljakovine, imenovane lahka veriga nevrofilamentov, ki je dobro znan biomarker bolezni, se je povečala šele po njenem pojavu. Avtorji študije so lahko dokazali, da njihovih ugotovitev ni mogoče pojasniti z drugimi dejavniki tveganja.

Družba Moderna je sicer ta mesec začela klinično preskušanje cepiva proti virusu Epstein-Barr, ki bo temeljilo na tehnologiji mRNK, zato je novo odkritje še pomembnejše.

Source
STA
Back to top button