Strokovnjaki WHO tik pred preiskavo na Kitajskem še brez dovoljenj za vstop

Mednarodna skupina strokovnjakov pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je že na poti na Kitajsko, kjer bo preiskovala izvor novega koronavirusa, vendar jim Peking še vedno ni odobril vstopa v državo. Svetovalci WHO za cepljenje pa so medtem sporočili, da je drugi odmerek Pfizerjevega cepiva mogoče zamakniti, a le izjemoma.

 

“Danes smo izvedeli, da kitajski uradniki še niso izdali potrebnih dovoljenj za prihod skupine na Kitajsko,” je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Zelo sem razočaran nad to novico, saj sta dva člana že odpotovala, drugim pa je bilo potovanje onemogočeno zadnjo minuto,” je poudaril.

Dodal je, da je v stiku z visokimi kitajskimi uradniki, da bi bilo jasno, “da je misija prioriteta za WHO in mednarodno skupino”. “Zagotovili so mi, da pospešujejo notranje postopke, da bi lahko čim prej prišli,” je povedal Tedros.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je pojasnil, da je težava v tem, da članom strokovne skupine niso odobrili vizumov. “Verjamemo in upamo, da je to samo logistična in birokratska težava, ki jo je mogoče hitro rešiti,” je dejal.

Desetčlanska mednarodna misija bo preiskala izvor novega koronavirusa in druge okoliščine izbruha. Preiskava, ki bo poskušala ugotoviti, kako se je virus prenesel z živali na človeka, bo predvidoma trajala od pet do šest tednov, pri čemer bodo njeni člani prva dva tedna preživeli v karanteni. O misiji je sicer znanih bolj malo podrobnosti. Znano je, da naj bi se začela prvi teden v januarju, ne pa točen datum.

Novi koronavirus so prvič zabeležili v kitajskem mestu Wuhan konec leta 2019, vendar pa njegov izvor še vedno ni povsem pojasnjen. Od tedaj je zahteval že več kot 1,8 milijona življenj po vsem svetu.

V zadnjem mesecu je upanje na konec pandemije prineslo cepivo proti covidu-19. Največ držav, tudi v EU, je že začelo cepljenje s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Prizer in nemški BioNTech. Nekatere napovedujejo, da bodo drugi odmerek zamaknile do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi.

Evropska agencija za zdravila je v ponedeljek sporočila, da mora posameznik za polno zaščito drugi odmerek prejeti največ 42 dni oziroma šest tednov po prvem.

Vendar je danes strokovna svetovalna skupina WHO za cepljenje (SAGE) poudarila, da se lahko z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva nekaj tednov po priporočenih 21-28 dneh od prvega odmerka cepi samo v izjemnih primerih.

“Države lahko v primeru izrednih okoliščin pomanjkanja cepiva in epidemioloških razmer zamaknejo drugi odmerek za nekaj tednov, da bi kar se da povečale število posameznikov, ki bi prejeli prvi odmerek,” je povedal vodja skupine Alejandro Cravioto.

Source
STA
Back to top button