Strokovnjaki WHO prispeli na Kitajsko

Skupina strokovnjakov, ki bo s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ugotavljala izvor novega koronavirusa, je danes prispela v kitajsko mesto Wuhan. V državi so ravno danes potrdili prvo smrt zaradi covida-19 po več mesecih. Medtem se v Ženevi pripravljajo na srečanje izrednega odbora WHO zaradi novih sevov koronavirusa.

Strokovnjake WHO so ob prihodu na Kitajsko testirali na novi koronavirus, sedaj bodo pa morali preživeti še dva tedna v karanteni. Njihova naloga je, da skupaj s kitajskimi kolegi skušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so namreč prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je zahteval po vsem svetu že več kot 1,9 milijona življenj.

Pred prihodom je ekipa WHO skušala ublažiti pričakovanja, saj da bodo sprva predvsem izmenjali stališča in ugotovitve s kitajskimi kolegi. To je namreč šele prvi obisk, v okviru katerega bodo preučili dosedanje raziskave in oblikovali načrt za naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska lani dolgo prelagala. Iskanje izvora virusa je namreč politično občutljiva tema, saj se Kitajska brani, da bi postala glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti tako že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem.

Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja.

Na Kitajskem so medtem danes potrdili prvo smrt zaradi covida-19 po osmih mesecih. Čeprav velja Kitajska za izvor novega koronavirusa, je pandemija ni huje prizadela.

Kitajske oblasti ob pojavu okužbe hitro uvedejo stroge karantenske ukrepe, da bi tako zajezili širjenje. Trenutno veljajo tovrstni ukrepi za več kot 20 milijonov ljudi na severu Kitajske. V eni od kitajskih provinc so razglasili nujno stanje, saj beležijo porast okužb. V zadnjem dnevu so v državi potrdili 138 okužb, kar je največ v enem dnevu od marca lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti želijo pred prihajajočim kitajskim novim letom naslednji mesec popolnoma omejiti lokalne prenose, saj se v tistem času na pot poda po več sto milijonov ljudi.

Po svetu vse več skrbi povzročajo tudi nove mutacije novega koronavirusa. Zaradi teh bolj nalezljivih sevov, ki so jih potrdili v najmanj 50 državah, se bo danes v Ženevi sestal izredni odbor WHO. Ta se običajno sestane vsake tri mesece, vendar ga je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zaradi nujnosti razmer sklical prej.

Source
STA
Back to top button