Strokovnjaki WHO-ja pregledali tržnico v Vuhanu

Kitajska zanika, da je odgovorna za svetovno pandemijo

Skupina strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v Vuhanu na Kitajskem pregledala mokro tržnico z divjimi živalmi, na kateri so pred dobrim letom potrdili eno prvih okužb in velja za verjetno prvo žarišče novega koronavirusa.

Strokovnjaki WHO-ja, ki so v četrtek v Vuhanu končali 14-dnevno karanteno, so v petek začeli preiskavo na terenu. Ogledali so si tržnico z morskimi sadeži Huanan, na kateri so prodajali tudi divje živali in ki je zaprta od lanskega decembra. Na tržnico so smeli vstopiti z vozilom preiskovalne skupine WHO, drugim pa so varnostniki vstop preprečili.

Njihova naloga je, da skupaj s kitajskimi kolegi skušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so prvič odkrili pred več kot letom dni v Vuhanu, od takrat pa je po vsem svetu zahteval več kot 2,2 milijona življenj.

Kitajska kritična do preiskave

Prihod strokovnjakov WHO-ja je Kitajska, ki je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, dolgo prelagala. Peking ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem.

Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja. Po eni od teorij, ki jo je zagovarjal tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, pa je virus ušel iz laboratorija v Vuhanu, kjer so znanstveniki preučevali koronaviruse, kar Kitajska odločno zanika.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button