Strokovnjaki WHO bodo na Kitajsko prispeli v četrtek

Skupina strokovnjakov, ki bo s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ugotavljala izvor novega koronavirusa, bo na Kitajsko prispela v četrtek, je danes sporočila pristojna kitajska zdravstvena komisija. Skupina WHO bo izvor virusa preiskovala skupaj s kitajskimi strokovnjaki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Skupina bo Kitajsko obiskala več kot leto dni po izbruhu pandemije covida-19 ter ob očitkih, da Peking zavlačuje s preiskavo. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je prejšnji teden izrazil razočaranje nad dejstvom, da Peking še ni dokončno odobril prihoda skupine. Kitajska je odgovorila, da mora izvesti ustrezne postopke.

Dolgo pričakovan obisk, o katerem se govori že od začetka lanskega leta, ima velik politični pomen v času, ko je pandemija covida-19 po svetu zahtevala že skoraj dva milijona življenj in ohromila svetovno gospodarstvo.

Pričakovati je, da bodo morali strokovnjaki po prihodu na Kitajsko najprej v dvotedensko karanteno, med drugim pa naj bi obiskali mesto Wuhan, kjer naj bi se virus sars-cov-2 najprej pojavil.

Med državami, ki so pozivale k preiskavi izvora pandemije, sta bili najglasnejši Avstralija in ZDA. Kitajska je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni ter je pod političnim pritiskom, da ji bodo naprtili odgovornost za pandemijo. Nekateri kitajski viri navajajo, da je izvor virusa drugje in da je bil na Kitajsko uvožen.

Strokovnjaki sicer domnevajo, da se je virus na človeka prenesel z netopirjev na jugu Kitajske.

Source
STA
Back to top button