SvetGospodarstvo

Stopnja brezposelnosti v ZDA marca nazadovala na šest odstotkov

Ameriški delodajalci so marca odprli 916.000 neto novih delovnih mest, kar je največ od avgusta lani in skoraj dvakrat več kot februarja, poroča ministrstvo za delo ZDA. Stopnja brezposelnosti je od februarja nazadovala s 6,2 na 6,0 odstotka letno.

Gospodarstvo je torej začelo okrevati po pandemiji koronavirusa, ki sicer še traja, vendar pa jo v ZDA uspešno ustavljajo z intenzivnim cepljenjem več kot treh milijonov ljudi na dan. Pomaga tudi 1900 milijard dolarjev vreden tretji stimulacijski zakon, po katerem Američani dobivajo po 1400 dolarjev neposredne pomoči.

Kljub napredku pa je gospodarstvo še vedno daleč za ravnjo pred izbruhom pandemije lani marca. Še vedno manjka okrog osem milijonov delovnih mest, ki se še niso povrnila, čeprav analitiki menijo, da se bo ta številka do konca leta prepolovila.

Marca so v gradbeništvu odprli 110.000 neto novih delovnih mest, v gostinstvu in turizmu pa kar 216.000. Predelovalna industrija jih je dodala 53.000, poklicne in poslovne storitve pa 66.000.

Marca je zaposlitev dobilo tudi 500.000 žensk, med drugim zaradi ponovnega odpiranja pouka v učilnicah. Pandemija je ženske glede zaposlovanja bolj prizadela kot moške, saj so ostajale doma in skrbele za otroke, ki so se šolali od doma.

Source
STA
Back to top button