Število rojstev dvojčkov najvišje doslej

Poudarki zgodbe
  • Raziskovalci so analizirali podatke iz 135 držav med letoma 2010 in 2015.

Rojeva se več dvojčkov kot kadarkoli v preteklosti. Kot je pokazala raziskava, katere rezultate so danes objavili v reviji Human Reproduction, je skoraj eden od 40 rojenih otrok dvojček. Razlog za to je vse več uporabe tehnike medicinsko asistirane reprodukcije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na svetu se po besedah raziskovalcev vsako leto rodi več kot milijon in pol dvojčkov. Na povečano število rojstev dvojčkov vplivajo dvojajčni dvojčki, medtem ko število enojajčnih dvojčkov ostaja nespremenjeno.

“Relativno in absolutno število rojenih dvojčkov je višje, kot je bilo kadar koli od sredine 20. stoletja in je verjetno najvišje doslej,” je dejal profesor na univerzi Oxford in eden izmed avtorjev danes objavljene študije Christiaan Monden.

Tehnike asistirane reprodukcije (ART), ki se od leta 1970 vedno pogosteje uporabljajo v razvitih državah sveta, po ugotovitvah raziskovalcev prispevajo k višjemu številu dvojčkov, poleg tega ženske otroke rojevajo starejše, ko se prav tako poveča možnost za rojstvo dvojčkov.

Največ dvojčkov se po podatkih raziskave rodi v Afriki, kar je zaradi višje smrtnosti pri rojstvu dvojčkov in večje možnosti zapletov med porodom zaskrbljujoče. “Več pozornosti moramo posvetiti usodi dvojčkov v manj razvitih državah,” pravi avtor raziskave Jeroen Smits.

Source
sta.si
Back to top button