Steinmeier ob 75. obletnici nemške ustave opozoril na pridobitve demokracije

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je na današnji slovesnosti v Berlinu ob 75. obletnici nemške ustave državljane pozval, naj branijo pridobitve svobode in demokracije. Hkrati je izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega političnega nasilja po vrsti napadov na poslance in politične predstavnike v Nemčiji.

Steinmeier je v govoru na državni slovesnosti v nemški prestolnici dejal, da je bila ustava ali temeljni zakon, kot ga imenujejo v Nemčiji, “veliko darilo” po tiraniji nacističnega režima.

“Darilo, ki se ga ne smemo le spominjati, ampak ga moramo ceniti, ohranjati in braniti v vsakdanjem življenju republike,” je dejal na dogodku ob obeležitvi 75. obletnice temeljnega zakona, ki je bil razglašen 23. maja 1949.

Po besedah Steinmeierja živimo v času preizkušenj. “Pred nami so težka, še težja leta. Odgovor na to ne more in ne sme biti malodušnost ali dvom vase,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Pri tem je opozoril tudi na grožnje iz Rusije. Nihče ne ve, kdaj bo potešena sla po oblasti ruskega predsednika Vladimirja Putina, je dejal nemški predsednik ter se zavzel za okrepitev varnosti in več vlaganj v obrambo.

Med izzivi je omenil podnebne spremembe, socialno varnost in gospodarsko krizo, ki sprožajo nove konflikte. V tej luči je demokratične stranke pozval k sodelovanju povsod, kjer je demokracija izzvana.

Steinmeier je dejal še, da je zaskrbljen zaradi zaostritve političnega življenja v kontekstu vse večjega nasilja in napadi na poslance ter politično aktivne ljudi v Nemčiji. “Nikoli se ne smemo navaditi na nasilje v boju političnih mnenj,” je dejal.

V državi je nedavno prišlo do več napadov na politične predstavnike, kar je sprožilo razprave o porastu političnega nasilja. V začetku meseca je napadalec v knjižnici udaril po glavi nekdanjo berlinsko županjo, socialdemokratko Franzisko Giffey, in jo lažje poškodoval. V Dresdnu pa sta skrajna desničarja med lepljenjem plakatov napadla članico Zeleni, nekaj dni pred tem je bil tam tarča napada tudi nemški evroposlanec Matthias Ecke.

Današnje slovesnosti na prostem so se udeležili najvišji predstavniki državnih institucij, ob predsednikih bundestaga, bundesrata in ustavnega sodišča tudi kancler Olaf Scholz. Med približno 1100 gosti sta bila tudi bivša kanclerja Gerhard Schröder in Angela Merkel ter nekdanji predsednik države Joachim Gauck. Za varnost je skrbelo kakih tisoč policistov, še navaja dpa.

Back to top button