Svet

Šrilanki zaradi pogorele tovorne ladje grozi velika ekološka nesreča

Šrilanki zaradi pogorele tovarne ladje, ki se je že začela potapljati, grozi velika ekološka nesreča. Požar na tovorni ladji X-Press Pearl je izbruhnil pred dobrim tednom dni. Ladja je bila natovorjena z nevarnimi kemikalijami, kot je dušikova kislina, ter mikroplastičnim granulatom. Na obalo je v minulih dneh že naplavilo na stotine mrtvih rib.

Poleg mrtvih rib je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na obale naplavilo tudi nekaj mrtvih želv, razbitin ter velike količine mikropalastičnega granulata. Na ladji je bilo 1468 kontejnerjev s skupno 25 tonami tovora. Poleg nevarnih kemikalij in mikroplastičnega granulata za izdelavo plastike je ladja tovorila tudi kozmetične izdelke.

Vodja šrilanške agencije za zaščito morja Dharshani Lahandapura je izjavila, da v zadnjih letih ni videla primerljive škode. Vojska in mornarji si sedaj prizadevajo obalo očistiti plastičnih delcev. Na nekaterih obalnih območjih so do nadaljnjega že prepovedali ribarjenje, kar je po navedbah ribiškega združenja prizadelo več kot 6000 ribičev.

Če bo ladja potonila, grozi, da bo v morje v bližini mesta Negombo iztekla tudi velika količina nafte, kar bi lahko imelo pogumne posledice za življenje v morju, na spletni strani poroča BBC. Dodaja, da reševalne in čistilne operacije otežujeta razburkano morje ter monsunski veter.

Požar na ladji so dokončno pogasili v torek. Ladjo sedaj poskušajo zvleči na odprto morje, a se je že začela potapljati. Šrilanški predsednik Gotabaya Rajapaksa je pred tem odredil premik ladje, da ta ne bi potonila v bližini glavnega pristanišča v državi. Na potapljajoči ladji je še vedno veliko poškodovanih kontejnerjev.

Tovorna ladja je bila na poti iz Indije v Singapur. Zaradi viharja je prišlo do izpusta kemikalij iz enega od kontejnerjev, kar je povzročilo kemično reakcijo in posledično požar. Šrilanške oblasti so že sprožila preiskavo. Kapitanu in dvema ladijskima častnika naj bi tudi prepovedali, da zapustijo Šrilanko.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button