Srednjo Azijo prizadel obsežen izpad električne energije

V Kazahstanu, Kirgizistanu in Uzbekistanu je danes na milijone ljudi ostalo brez elektrike, potem ko je doslej neznana nesreča povzročila velik izpad električne energije, so sporočili predstavniki teh treh držav. Po večurnem izpadu so v prizadetih državah ponovno vzpostavili oskrbo z električno energijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Prestolnici Kirgizistana in Uzbekistana, Biškek in Taškent, ter kazahstansko gospodarsko središče Almaty so utrpeli izpad električne energije v času kosila po lokalnem času. Izpad električne energije se je nato razširil tudi drugod po teh treh državah.

Uzbekistansko ministrstvo za energijo je v izjavi na Telegramu objavilo, da je do izpada električne energije prišlo zaradi nesreče v električnem omrežju Kazahstana. Ta je povzročila “nenadne spremembe napetosti in frekvence na 530 vodih iz Kazahstana,” so dodali.

“Zaradi velike nesreče v kazahstanskem električnem omrežju je prišlo do izpada električne energije v (kazahstanskih) mestih Almaty, Šimkent, Taraz, Turkistan in sosednjih območjih,” so zapisali v izjavi.

Tiskovni predstavnik kirgiškega ministrstva za energijo je medtem za AFP po telefonu povedal, da je elektrika izpadla “zaradi nesreče v regionalnem energetskem omrežju”.

Iz KEGOC so sporočili, da je “zaradi znatnega izrednega neravnovesja, ki ga je ustvaril energetski sistem Srednje Azije, prišlo do sunka napetosti” med omrežji v Kazahstanu. Dodali so, da izvajajo vse potrebne nujne ukrepe za odpravo nesreče.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti poroča, da letališče v Almatyju, kjer izpad električne energije ni prizadel celotnega mesta, še naprej normalno deluje. Letališče v uzbekistanski prestolnici naj bi zaradi izpada električne energije zaustavilo polete. Po navedbah dopisnika AFP naj bi se ustavil tudi taškentski metro, izpad energije pa naj bi povzročil motnje v vodovodnem sistemu.

Letališče v kirgiški prestolnici naj bi medtem zaradi izpada električne energije prešlo na samostojni vir energije izven omrežja in normalno obratuje, vendar ob zmanjšani zmogljivosti, so sporočili predstavniki letališča za lokalne medije.

Po enem največjih izpadov električne energije v zgodovini regije, ki si deli omrežje, so oblasti začele poročati o ponovni vzpostavitvi oskrbe z električno energijo.

“Po obsežnem izpadu je bila oskrba z električno energijo obnovljena po vsej Kirgiziji,” so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za energijo.

Uzbekistansko ministrstvo za energijo je sporočilo, da se oskrba z električno energijo v regijah države zdaj postopoma obnavlja.

Elektrika se je vrnila tudi v kazahstanski Almaty, gospodarsko središče države, čeprav ni bilo takoj jasno, ali so elektriko ponovno dobila tudi druga mesta v južnih regijah te ogromne države. Kazahstanska prestolnica Nur-Sultan, ki je del drugega omrežja, v današnjem dogajanju ni bila prizadeta.

Srednjeazijske države se sicer spopadajo z obremenjenim električnim omrežjem zaradi poletne suše, ki je znižala zmogljivost hidroelektrarn v Kirgizistanu, in razcveta rudarjenja kriptovalut v regiji. Rast rudarjenja kriptovalut, zlasti v Kazahstanu, je deloma povezana z de facto prepovedjo prakse v sosednji Kitajski in skokom cen nestanovitnih kriptovalut, kot je bitcoin, v drugi polovici lanskega leta, še poroča AFP.

Source
STA
Back to top button