Spor glede blokade Sueškega prekopa rešen, ladja Ever Given spet prosta v sredo

Vpleteni strani sta dosegli dogovor glede spora v zvezi z večdnevno blokado Sueškega prekopa, ki jo je konec marca povzročila nasedla ladja Ever Given. Dogovor, katerega podrobnosti sicer niso znane, bodo s slovesnim podpisom obeležili v sredo, ko bodo tudi izpustili zadržano ladjo Ever Given.

Japonski lastnik ladje in upravljavec Sueškega prekopa (SCA) sta dogovor dosegla po večmesečnih pogajanjih. Njegovo sprejetje so že v nedeljo naznanili vodilni pri SCA, danes ga je prek odvetnikov potrdil tudi lastnik ladje, japonsko podjetje Shoei Kisen Kaisha.

Podrobnosti zaenkrat ni predstavil nihče, tako da vsota končne odškodnine ni znana. SCA je od japonskega lastnika ladje sprva terjala 916 milijonov evrov, a so nato odškodnino znižali na 550 milijonov dolarjev. Glede na končni dogovor naj bi upravljavec prekopa med drugim dobil vlačilec z močjo okrog 75 ton, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strani bosta dogovor slovesno podpisali v sredo, ko bodo ladjo, ki so jo od nesreče zadrževali v Egiptu, tudi izpustili.

Več kot 200.000 ton težka ladja Ever Given, ena največjih kontejnerskih ladij na svetu, je 23. marca nasedla v ozkem, a za tovorni promet ključnem morskem kanalu med Azijo in Evropo in ga za šest dni blokirala.

Po oceni podjetja Lloyd’s List je v času blokade vsak dan na obeh straneh kanala obtičalo za 9,6 milijarde dolarjev blaga, skupno se je nabralo okoli 420 ladij. Egipt pa je po oceni upravljalcev kanala vsak dan izgubil med 12 in 15 milijonov dolarjev prihodkov.

Source
STA
Back to top button