Spodnji dom ruskega parlamenta ratificiral podaljšanje pogodbe

Podaljšanje pogodbe med Rusijo in ZDA o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem je podprlo 399 poslancev. Danes naj bi podaljšanje ratificiral tudi zgornji dom.
Spodnji dom ruskega parlamenta je danes soglasno ratificiral podaljšanje pogodbe med Rusijo in ZDA o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem Novi start za pet let. Predvidoma danes bodo podaljšanje pogodbe ratificirali tudi v zgornjem domu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podaljšanje je danes podprlo 399 poslancev, nihče ni bil proti ali se vzdržal.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je v torek v obravnavo v spodnji dom ruskega parlamenta vložil predlog zakona za podaljšanje pogodbe, potem ko sta se o tem dogovorila z ameriškim predsednikom Josephom Bidnom.

Putin je prepričan, da je podaljšanje ukrepa korak v pravo smer v zmanjšanju napetosti v svetu. Na virtualnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma je izrazil zadovoljstvo s podaljšanjem pogodbe, ampak posvaril, da se lahko mednarodne razmere »še naprej razvijajo nepredvidljivo in brez nadzora, če bomo sedeli križemrok«.

Sporazum z naslovom Ukrepi za dodatno zmanjšanje in omejitev ofenzivnega strateškega orožja sta 8. aprila 2010 v Pragi podpisala tedanji ameriški predsednik Barack Obama in njegov tedanji ruski kolega Dmitrij Medvedjev. Predvideva omejitev jedrskega arzenala Rusije in ZDA na 1550 nameščenih jedrskih konic in 800 sistemov za njihovo izstrelitev.

S to pogodbo se je količina jedrskih konic, pripravljenih na uporabo, zmanjšala za dve tretjini glede na prvo pogodbo o omejitvi jedrske oborožitve (start) in za dodatnih deset odstotkov glede na prejšnji moskovski dogovor iz leta 2002. Nista pa državi omejili števila neaktivnih jedrskih konic, ki so v skladiščih in naj bi jih bilo po ocenah še vedno več tisoč.

Via
STA
Source
DELO
Back to top button