Španski premier v novem kabinetu ohranil večino ministrov

Španski premier Pedro Sanchez, ki je prejšnji teden prisegel za nov mandat, je danes predstavil nov kabinet, v katerem je večina ministrov ostala na svojih položajih. Čeprav je Sanchez obljubil, da bo svoj kabinet skrčil, je ohranil 22 ministrskih položajev, na njih pa je devet novih obrazov in 12 žensk.

Sanchez je dejal, da je njegov kabinet sestavljen iz ljudi, ki so sposobni voditi, pa tudi dosegati dogovore in jih javno pojasnjevati. Poudaril je še, da novi kabinet združuje zrelost in izkušnje z mladostjo, ima močan feministični poudarek in se osredotoča na dialog, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med tistimi, ki ostajajo na dosedanjih položajih, so ministrica za proračun Maria Jesus Montero, ministrica za obrambo Margarita Robles, zunanji minister Jose Manuel Albares in ministrica za delo ter vodja skrajno leve stranke Sumar Yolanda Diaz.

Sumar, ki je koalicijska partnerica Sanchezovih socialistov (PSOE), je dobila skupno pet ministrskih stolčkov. Med drugim bosta v rokah te stranke poslej ministrstvo za zdravje pod vodstvom zdravnice in poslanke v regionalni vladi v Madridu Monice Garcie ter ministrstvo za kulturo, ki ga bo vodil Ernest Urtasun. Socialisti bodo imeli v rokah ostalih 17 resorjev.

Med devetimi novimi obrazi sta poleg Garcie in Urtasuna še nekdanji župan Barcelone Jordi Hereu kot novi minister za industrijo Sira Rego, ki bo vodila novoustanovljeno ministrstvo za otroke in mladino.

V novi Sanchezovi vladi pa ni ministrov levičarske stranke Podemos, s katero so socialisti ob številnih napetostih vladali zadnja tri leta. Podemos je zdaj del Sumarja. Stranka, ki ima pet poslancev, je minuli konec tedna zagrozila, da ne bo podprla izvršilne oblasti, če njenih članov ne bo v vladi.

“Podemosa ni v vladi, ker Pedro Sanchez in Yolanda Diaz tega nista želela, ne več ne manj,” je bil danes oster eden od tiskovnih predstavnikov stranke Podemos Pablo Fernandez. Ob tem ni pojasnil, ali bo njegova stranka kljub temu podpirala vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova vlada bo imela zahtevno nalogo umiriti državo, ki jo pretresajo protesti zaradi odločitve Sancheza, da privoli v skorajšnje sprejetje zakona o amnestiji za katalonske separatiste v zameno za podporo dveh katalonskih separatističnih strank.

Back to top button