Slovenija v VS ZN izrazila podporo misijama v Somaliji

Slovenija izraža podporo nadaljevanju misiji ZN v Somaliji (Unsom) in misiji Afriške unije (AU) za tranzicijo v Somaliji (Atmis), je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN dejal veleposlanik Samuel Žbogar, ki je Somaliji še čestital za izvolitev v Varnostni svet. Somalija si sicer prizadeva za konec teh mednarodnih misij na njenem ozemlju.

Somalija, ki bo 1. januarja 2025 nastopila položaj nestalne članice Varnostnega sveta, si želi, da obe misiji še do konca letošnjega leta zapustita državo, vendar pa je večina članic Varnostnega sveta izrazila zaskrbljenost, da bo varnostno praznino potem zapolnila islamistična skupina Al Šabab.

Mandat misiji Unsom poteče 31. oktobra letos, potekajo pa pogovori o preoblikovanju misije Atmis, kjer največ denarja prispeva EU, afriške države pa prispevajo osebje.

“Slovenija načeloma podpira načrte za novo večstransko misijo pod vodstvom AU,” je dejal Žbogar in poudaril, da bi nova misija morala imeti ustrezno, predvidljivo in trajnostno financiranje, jasno opredeljen mandat in izhodno strategijo.

Glede misije Unsom pa je priznal, da je soglasje države gostiteljice ključna sestavina mandata, vendar obenem poudaril, da mora biti vsak prehod postopen, načrtovan in skrbno voden.

V svojem nastopu je med drugim pozval k enakopravnemu sodelovanju somalijskih žensk v političnem in javnem življenju. Opozoril je še, da je v Somaliji še vedno več kot 3,8 milijona razseljenih oseb. “Vedno večje število civilnih žrtev nas opozarja, da boj proti Al Šababu še zdaleč ni končan. Najostreje obsojamo vse hude kršitve in zlorabe otrok, ki so jih zagrešili pripadniki milice Al Šabab in druge strani v konfliktu,” je dejal Žbogar.

Po podatkih ZN pomoč potrebuje 6,9 milijona Somalijcev, mednarodne organizacije pa za to letos potrebujejo 1,6 milijarde ameriških dolarjev, od katerih so od donatorjev prejele doslej manj kot četrtino.

Back to top button