Slovenija v Varnostnem svetu ZN pozvala k izvajanju sporazuma o prekinitvi ognja v Libiji

Pozivamo k popolnemu izvajanju sporazuma o prekinitvi ognja iz oktobra 2020 ter k umiku vseh tujih borcev, plačancev in tujih sil z libijskega ozemlja, je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN o Libiji povedala namestnica slovenskega veleposlanika Saša Jurečko.

Zasedanje, na katerem je poročilo o položaju podala namestnica posebnega predstavnika ZN za politične zadeve Libije v misiji ZN za podporo Libiji (Unsmil) Stephanie Koury, se je osredotočilo na prihajajoče lokalne volitve. Libija je po državljanski vojni še vedno razdeljena in v njej delujejo številne oborožene skupine. Embargo na orožje se krši, politični napredek pa je počasen. Volilna komisija je 9. junija naznanila začetek registracije volivcev za lokalne volitve.

“Pozdravljamo napredek pri izvedbi volitev v Libiji na lokalni ravni. Začetek postopka registracije volivcev v 60 občinah je pomemben korak, zato izrekamo pohvalo delu Visoke nacionalne volilne komisije. Libijske oblasti pozivamo, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi komisiji olajšale delo. Upamo, da bodo v bližnji prihodnosti sledile predsedniške in parlamentarne volitve,” je dejala Jurečko.

Ob tem pa je dodala, da “z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da embargo na orožje v Libiji ostaja neučinkovit in poudarjamo pomembno vlogo sankcij. Države pozivamo, naj spoštujejo embargo, ki je po našem mnenju ključen za ohranitev miru in varnosti v Libiji”.

Back to top button