Slovaški premier ostaja na intenzivni negi

Slovaški premier Robert Fico ostaja na intenzivni negi v bolnišnici v Banski Bystrici, kamor so ga prepeljali v sredo po strelskem napadu. Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je za torek k sebi povabila predstavnike vseh strank, da bi skušali skupaj najti rešitev za zmanjšanje napetosti v državi.

Slovaška vlada je danes znova pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic glede poskusa atentata na premierja. Medije so še pozvali, naj omejijo razprave na svojih spletnih straneh in omrežjih, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Čaputova, ki je po napadu pozvala stranke, naj umirijo retoriko, namerava skupaj s svojim naslednikom Petrom Pellegrinijem v torek voditi srečanje s predstavniki strank glede političnih napetosti.

Moški je v sredo v kraju Handlova večkrat ustrelil slovaškega premierja, ko se je ta rokoval s privrženci po srečanju vlade. Hudo ranjenega Fica so nemudoma odpeljali v bolnišnico, domnevnega strelca pa aretirali. Ficovo stanje je bilo zelo hudo, vendar so ga uspeli rešiti. Trenutno ostaja na intenzivni negi. Pellegrini je v četrtek sporočil, da ga je obiskal v bolnišnici in da sta govorila.

Policija je danes preiskala dom moškega, ki so ga obtožili poskusa umora premierja. Preiskava v kraju Levice je trajala več ur, na njej pa je bil prisoten tudi obtoženec, domnevno 71-letni Juraj Cintula, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Back to top button