Slovaška v šoku po poskusa atentata na premierja Fica (zbirno)

V streljanju po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova je bil danes ranjen premier Robert Fico. Osumljenca za streljanje so prijeli, Fica pa so prepeljali v bolnišnico, kjer se borijo za njegovo življenje. Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata. Iz sveta se vrstijo obsodbe incidenta, ki je pretresel Slovaško.

Po navedbah očividcev, je bilo slišati najmanj štiri strele, medtem ko se je 59-letni premier pogovarjal in rokoval s privrženci v regiji Trenčin. Kot navajajo slovaški mediji, je Fica en naboj zadel v prsa. Fica so po napadu s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Banski Bystrici. Kot so sporočili iz vlade, je premier v smrtni nevarnosti.

Napadalec je po navedbah slovaških medijev 71-letnik iz kraja Levice. Policija zaenkrat ni podala nobenih informacij o domnevnem napadalcu, ki so ga nemudoma po streljanju pridržali.

V napetem političnem ozračju je policija pozvala medije, naj onemogočijo komentiranje pod članki, povezanimi s streljanjem na premierja, javnost pa, da se vzdrži grozilnih in sovražnih komentarjev.

Dogodek, ki je odmeval po celem svetu, so obsodili tako domači kot tuji politiki, vključno s slovenskim državnim vrhom.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je poskus atentata označila za okrutnega in neusmiljenega in kot napad na demokracijo. Kot je opozorila, sovražna retorika v družbi vodi k sovražnim dejanjem.

Na dogodek se je z ogorčenjem odzval tudi naslednik Čaputove Peter Pellegrini, ki je ta napad označil za grožnjo slovaški demokraciji brez primere. Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok pa je poudaril, da gre za prvi primer v novejši zgodovini Slovaške, da se je nekdo – namesto na volitvah – odločil politično prepričanje izraziti z orožjem na ulici.

“Ostro obsojam podel napad na slovaškega premierja Roberta Fica. Takšna nasilna dejanja nimajo mesta v naši družbi in spodkopavajo demokracijo, naše najdragocenejše skupno dobro,” je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Podobno sporočilo sta podala tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Na napad so se odzvali tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in voditelji številnih evropskih in ostalih držav, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, ruski voditelj Vladimir Putin, nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, madžarski premier Viktor Orban in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Krajše izjave, v katerih so izrazili pretresenost zaradi novice o napadu na Fica in sporočili, da so v mislih s slovaškim premierjem, so objavili tudi italijanska premierka Giorgia Meloni ter premierji Poljske, Velike Britanije in Hrvaške – Donald Tusk, Rishi Sunak in Andrej Plenković.

“Pretresen sem nad dogajanjem na Slovaškem. Ostro obsojam napad na slovaškega kolega Fica in mu želim čimprejšnje okrevanje,” je na omrežju X medtem zapisal premier Robert Golob. Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar je Ficu zaželela okrevanje in na X dodala: “Streljanje nanj, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje”.

Na napad sta se odzvali tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki jo je napad šokiral, in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je izrazila “zaskrbljenost nad razvojem zahodnih tipov demokracij, kjer so različne vrste nasilja vedno bolj izražene”.

Fico, ki je bil slovaški premier že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. V prvih mesecih na čelu vlade v Bratislavi je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

O predlogu za razpustitev RTVS, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem, je ravno danes razpravljal slovaški parlament. Sejo so zaradi poskusa atentata prekinili in se bo nadaljevala naslednji teden. V vmesnem času so odgovorni okrepili varovanje stavbe parlamenta in poslancev.

Back to top button