SvetGospodarstvo

Skupina Opec+ z dogovorom o višji proizvodnji

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekatere nečlanice na čelu z Rusijo, t. i. skupina Opec+, so se v luči okrevanja svetovnega gospodarstva dogovorile za zvišanje proizvodnje. Od avgusta bo skupina proizvodnjo povečala za 400.000 sodov dnevno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Skupina 23 držav je tudi sklenila, da se bo omejitev proizvodnje, za katero so se dogovorile, da bi stabilizirale trg, iztekla septembra 2022, če bodo tržne razmere to dopuščale, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisali v nedeljskem sporočilu za javnost.

Rok za doseganje zgornje meje proizvodnje je z aprila 2022 prestavila na konec leta 2022. Države so se dogovorile za nov razrez proizvodnih kvot, ki bo začel veljati maja 2022 in po katerem bodo lahko proizvodnjo dvignili Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt in Irak ter tudi Rusija, poroča dpa.

Povečanje bo izračunano na podlagi osnove, od katere so bile določene proizvodne kvote; Rusija in Savdska Arabija bosta proizvodnjo povečali za pol milijona sodov na 11,5 milijona sodov dnevno, Združeni arabski emirati za 230.000 sodov na 3,5 milijona sodov dnevno, Kuvajt in Irak pa za po 150.000 sodov na okoli 2,96 milijona oz. 4,80 milijona sodov, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Ruski podpredsednik vlade Aleksander Novak je za rusko televizijo Rossiya-24 dejal, da bo Rusija predkrizno raven proizvodnje dosegla maja 2022, navaja Tass.

Naslednje zasedanje skupine je sklicano za 1. september.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button