SvetGospodarstvo

Shell se bo pritožil na odločitev nizozemskega sodišča glede zmanjšanja izpustov

Britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell se bo pritožil na zgodovinsko sodbo nizozemskega sodišča, ki je podjetju naložilo, da mora do konca leta 2030 zmanjšati svoje izpuste ogljikovega dioksida za 45 odstotkov glede na leto 2019. “Sodba za eno samo podjetje ni učinkovita praksa v boju proti podnebnim spremembam,” menijo v Shellu.

Sodišče je v sodbi konec maja ocenilo, da mora britansko-nizozemsko podjetje prispevati k boju proti nevarnim podnebnim spremembam, kar velja tako za lastna podjetja kot za dobavitelje in končne uporabnike. Ob tem je poudarilo, da se mora Shell varstva podnebja lotiti takoj.

“Strinjamo se, da je potrebno takojšnje ukrepanje,” je dejal izvršni direktor Shella Ben van Beurden. A kot je dodal, se bodo pritožili, ker sodba za eno samo podjetje ni učinkovita.

Sodni spor, ki so ga na Nizozemskem poimenovali Ljudje proti Shellu, je sprožilo sedem okoljevarstvenih organizacij in več kot 17.000 Nizozemcev. Po majski sodbi so aktivisti izrazili prepričanje, da gre za zgodovinsko odločitev sodišča, ki bo imela posledice za vse energetske družbe. Šlo je namreč za prvo odločitev sodišča, ki je energetskemu podjetju jasno naložilo, naj politiko družbe prilagodi zavezam pariškega sporazuma iz leta 2015.

V Shellu poudarjajo, da že zdaj delajo veliko in investirajo milijarde, cilj podjetja je namreč nič izpustov CO2 do leta 2050.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button