Severovzhod ZDA zajelo veliko snežno neurje

Severovzhodni del ZDA je v nedeljo zvečer zajelo obsežno snežno neurje, ki se bo nadaljevalo še do torka zvečer. Meteorologi napovedujejo precej debelo snežno odejo, celo do pol metra. Sneženje spremljajo tudi močni sunki vetra in zaprtih je večina regionalnih letališč.

Problema z zapiranjem šol tokrat ni, ker je večina že zaprtih zaradi pandemije koronavirusa, problem pa je, ker je neurje prekinilo nadaljevanje cepljenj proti covidu-19.

Od Virginije na jugu do Nove Anglije na severu pa se soočajo z običajnimi težavami ob močnem sneženju, od zapiranja javnega prometa do izpadov elektrike in zapiranja javnih služb.

Danes zjutraj je po delih Pensilvanije že zapadlo do 15 centimetrov snega, podobno pa tudi v New Jerseyju. V mestu New York pa pričakujejo celo do pol metra snega, kar bo tokratno neurje uvrstilo med največja v zgodovini.

Newyorški župan Bill de Blasio je izrazil upanje, da bodo lahko s cepljenji proti koronavirusu nadaljevali v torek, mestna letališča pa so zaprta. Že v nedeljo zvečer so na LaGuardii odpovedali 81 odstotkov poletov, v Newarku pa 75 odstotkov.

Amtrak je prekinil železniški promet med Bostonom in Washingtonom, javni promet je prekinjen po New Jerseyju. V New Yorku so ustavili promet s potniškimi trajekti.

Snežno neurje je pred tem zajelo srednji zahod ZDA, sedaj pa sneži tudi v prestolnici Washington in po Virginiji. Celo predsednik ZDA Joe Biden je moral zaradi snega odpovedati kilometer dolgo pot do State Departmenta, ki ga je nameraval obiskati za spodbujanje morale zaposlenim po štirih letih vlade Donalda Trumpa.

Source
STA
Back to top button