Svet

Severnokorejski hekerji v letu 2021 ukradli za 400 milijonov dolarjev kriptovalut

Severnokorejski hekerji so lani s kibernetskimi napadi na prodajalne digitalnih valut ukradli za okoli 400 milijonov dolarjev kriptovalut, je v četrtek sporočila podatkovna platforma Chainalysis. Hekerji se osredotočajo na različne kriptovalute, pri čemer je bitcoin, največja digitalna valuta na svetu, predstavljal le četrtino ukradenih sredstev.

 

 

Pjongjang je zaradi razvoja atomske bombe in balističnih raket pod številnimi mednarodnimi sankcijami, vendar analitiki opozarjajo na okrepitev kibernetske zmogljivosti z več tisoč dobro usposobljenimi hekerji, ki pridobivajo sredstva za financiranje državnih oborožitvenih programov.

Leta 2021 so hekerji izvedli sedem napadov na platforme za kriptovalute, pri čemer so iz spletnih denarnic vzeli sredstva in jih prenesli na račune pod nadzorom Severne Koreje, navaja Chainalysis.

“Ko je Severna Koreja pridobila nadzor nad sredstvi, so začeli skrbno prati denar, da bi ga prikrili in unovčili,” je Chainalysis zapisal v poročilu, objavljenem na svoji spletni strani.

V poročilu je bil izpostavljen vzpon skupine Lazarus Group, ki je zaslovela leta 2014, ko je bila obtožena vdora v družbo Sony Pictures Entertainment kot maščevanje za satirični film The Interview, ki je zasmehoval voditelja Kim Jong-una. Od leta 2018 dalje je skupina vsako leto oropala in oprala ogromne vsote virtualnih valut, ki običajno presegajo 200 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Začetki severnokorejskega kibernetskega programa segajo vsaj v sredino devetdesetih let prejšnjega stoletja. Od takrat se je program razširil in danes vsebuje enoto 6000 usposobljenih za kibernetsko vojskovanje, znano kot Urad 121, ki deluje iz več držav, vključno z Belorusijo, Kitajsko, Indijo, Malezijo in Rusijo, navaja poročilo ameriške vojske iz leta 2020.

ZDA so ta teden uvedle nove sankcije proti Severni Koreji, potem ko je Pjongjang 5. in 11. januarja izvedel preizkusa hipersoničnih raket. Danes so južnokorejski in japonski uradniki sporočili, da je Severna Koreja v tretjem domnevnem preizkusu orožja v nekaj več kot tednu dni izstrelila neidentificiran projektil proti vzhodu. Šlo naj bi za dve balistični raketi kratkega dosega.

Source
STA
Back to top button