AktualnoSvet

Severna Koreja prekinila diplomatske stike z Malezijo

Severna Koreja je danes prekinila diplomatske stike z Malezijo. Državi sta imeli nekoč tesne odnose, ki so se poslabšali po napadu na polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong-una na letališču v malezijski prestolnici Kuala Lumpur pred štiri leti.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je prekinitev diplomatskih stikov odziv na malezijsko izročitev severnokorejskega državljana ZDA v tem tednu, kar je Pjongjang označil kot “neopravičljiv zločin”, storjen zaradi “slepe ubogljivosti” zaradi pritiska ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malezija je bila v preteklosti ena redkih zaveznic jedrsko oborožene države, a so se odnosi skalili, ko je bil polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong-nam umorjen z živčnim strupom, ko je čakal na let iz Kuala Lumpurja.

V zadnjem času so se odnosi med Severno Korejo in Malezijo začeli izboljševati. Malezija je tudi napovedala ponovno odprtje svojega veleposlaništva v Pjongjangu, danes pa je v dvostranskih odnosih prišlo do novega preobrata.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je po poročanju tamkajšnje državne tiskovne agencije KCNA napovedalo “popolno prekinitev diplomatskih odnosov z Malezijo”. Ob tem so zatrdili, da je izročeni državljan sodeloval v “zakonitih” trgovinskih dejavnostih v Singapurju.

malezijsko vrhovno sodišče je 9. marca zavrnilo pritožbo severnokorejskega državljana Mun Chol-myonga na odločitev o izročitvi ZDA, kjer ga obtožujejo pranja denarja. Sam zanika obtožbe, da je bil na čelu kriminalne skupine, ki je kršila sankcije z dobavo prepovedanih predmetov Severni Koreji, ter da je pral denar prek podrejenih podjetij.

Mun, star okoli 50 let, se sooča s štirimi obtožbami za pranje denarja in dvema za zaroto za pranje denarja. Obtožbe se nanašajo predvsem na njegovo delo v Singapurju.

Iz Singapurja so v preteklosti v Severno Korejo pošiljali luksuzne predmete, kot so alkoholne pijače in ure. Tovrsten uvoz je prepovedan v okviru mednarodnih sankcij, ki so jih sprejeli zaradi severnokorejskega jedrskega programa.

Source
STA
Back to top button