Svet

Senat potrdil Blinkna za ameriškega državnega sekretarja

Ameriški senat je danes z 78 glasovi proti 22 potrdil izkušenega diplomata Antonyja Blinkna na položaj ameriškega državnega sekretarja v vladi predsednika Josepha Bidna. Blinken je dobil manj glasov od treh doslej potrjenih članov Bidnove vlade, vendar pa več od državnih sekretarjev v vladi bivšega predsednika Donalda Trumpa.

 

Blinken je dolgoletni svetovalec Bidna, ki je v vladi predsednika Baracka Obame zasedal položaj namestnika državnega sekretarja in namestnika svetovalca in svetovalke za nacionalno varnost ZDA.

Blinken je v odboru za mednarodne odnose prejšnji teden zagotovil, da se je pripravljen soočiti z izzivi Kitajske, Irana, Severne Koreje in Rusije, obenem pa je trdno zavezan obnovi dobrih odnosov z zavezniki in na splošno izboljšanju ameriške podobe v svetu, pa tudi izboljšanju morale v State Departmentu, kjer po štirih letih vlade predsednika Trumpa vlada malodušje.

58-letni Blinken vidi svet, v katerem naraščajo nacionalizmi, demokracija pa izgublja moč. Grožnje avtoritarnih držav preoblikujejo vse vidike človeškega življenja, še posebej na svetovnem spletu. Ameriško globalno vodstvo je še naprej pomembno in če ga ne bo, bodo luknjo zapolnili tekmeci ali pa bo kaos, meni.

Zagotovil je, da bo kongres njegov polnopravni partner pri zunanji politiki. Njegov predhodnik Mike Pompeo je sicer pri sprejemanju odločitev o politikah kongres večinoma ignoriral.

Vodilni republikanec v odboru za mednarodne odnose James Risch je pred glasovanjem kolege pozval, naj Blinkna potrdijo, ker ZDA potrebujejo državnega sekretarja, Blinken pa je prava oseba za ta položaj.

Blinken bo vrnil ameriško zunanjo politiko v bolj tradicionalne vode, v katerih so udobno plavali tudi republikanci, dokler ni bil za predsednika izvoljen Trump.

Edini prepad med njimi in Blinknom oziroma novo vlado ZDA je v odnosu do Irana, kjer Biden zagovarja vrnitev ZDA k iranskemu jedrskemu sporazumu, od katerega je Trump enostransko odstopil.

Blinken je dejal, da bo nova vlada pritisnila na Turčijo, ki je razjezila ZDA z nakupom orožja od Rusije. Zagotovil je, da Bidnova vlada ne bo spreminjala mednarodno spornih Trumpovih odločitev glede Izraela, kot je selitev veleposlaništva v Jeruzalem, Kitajski pa prav tako ne bodo popuščali.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button