Schumer za takojšnjo odstavitev Trumpa

Vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer se je danes zavzel za takojšnjo odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker je podžigal vstajo v ameriškem kongresu, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“Kar se je včeraj zgodilo v Kapitolu je bila vstaja proti ZDA, ki jo je podžgal predsednik. Ta predsednik ne bi smel biti na položaju nit en dan več,” je poudaril Schumer dva tedna pred predvideno prisego novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna.

Ob tem je senator iz New Yorka h ukrepanju pozval podpredsednika Mika Pencea, ki je v sredo sporočil, da ne bo posredoval, da bi Bidnu preprečil zmago, ter se s tem zoperstavil Trumpu.

“Najhitrejša in najučinkovitejša pot za odstavitev tega predsednika, ki bi jo lahko uporabili že danes, bi bila, če bi podpredsednik nemudoma uporabil 25. amandma k ustavi,” je izpostavil Schumer. Če bi podpredsednik in kabinet to možnost zavrnila, bi se moral po mnenju Schumerja znova sestati kongres in proti predsedniku sprožiti ustavno obtožbo, znano tudi kot impeachment.

Če bo Schumer, čigar stranka bo v senatu kmalu prevzela večino, uresničil grožnje, bi bil lahko Trump prvi ameriški predsednik z dvema ustavnima obtožbama. Predstavniški dom kongresa je decembra 2019 potrdil obe točki ustavne obtožbe Trumpa zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa, a je predsednik ostal na položaju, ker senat, ki ga zaenkrat nadzirajo republikanci, ni podprl njegove odstavitve.

Source
STA
Back to top button