Scholz in Macron kljub bližnjevzhodni krizi zavezana nadaljnji pomoči Ukrajini

Voditelja Francije in Nemčije sta zagotovila, da aktualna bližnjevzhodna kriza ne bo vplivala na evropsko pomoč Ukrajini. Nemški kancler Olaf Scholz je tako danes potrdil dobavo zimskega paketa vojaške pomoči Kijevu. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa se je v sredo o nadaljnji pomoči pogovarjal z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim.

Scholz je v vladni izjavi obljubil predvsem pomoč ukrajinski zračni obrambi. V pričakovanju novih ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo bo Nemčija Kijevu dobavila drugi sistem zračne obrambe patriot in sisteme zračne obrambe iris. Ukrajinska vojska bo dobila tudi protiletalske oklepnike tipa gepard in novo strelivo. S tem je Scholz potrdil že prej napovedano pomoč obrambnega ministrstva v Berlinu.

Svarila ruskega predsednika Vladimirja Putina o civilnih žrtvah na Bližnjem vzhodu pa je kancler označil za višek cinizma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Macron je dan prej v telefonskem pogovoru Zelenskemu zagotovil, da si lahko Ukrajina še naprej obeta pomoč Francije in Evrope, novim krizam navkljub.

Voditelja sta se med drugim pogovarjala o prihajajoči zimi, predvsem v luči tega, da so ruske sile minulo zimo redno ciljale ukrajinsko ključno infrastrukturo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še sporočilo francosko predsedstvo, sta Macron in Zelenski razpravljala tudi o možnosti oblikovanja koridorja za izvoz ukrajinskega žita iz Črnega morja, po tistem ko je Rusija odstopila od prej veljavnega sporazuma.

Back to top button