Savdska Arabija znova odprla mejo s Katarjem

Sosede so Katar obtoževale podpore terorizmu

Savdska Arabija je po prekinitvi odnosov s Katarjem leta 2017 privolila v ponovno odprtje svoje meje s to državo, sporazum o tem pa naj bi podpisali danes ob prisotnosti zeta predsednika ZDA Donalda Trumpa Jareda Kushnerja.

 

V Al Uli v Savdski Arabiji se začenja letni vrh Sveta za zalivsko sodelovanje (GCC), ki se ga bo prvič po treh letih udeležil tudi katarski emir Šejk Tamin bin Hamad Al Tani.

Članice GCC-ja so Savdska Arabija, Združeni arabski emirati (ZAE), Bahrajn, Kuvajt, Oman in Katar. Savdska Arabija, ZAE, Bahrajn in Egipt so junija leta 2017 obtožile Katar, da podpira terorizem in pretesno sodeluje z Iranom. Nezadovoljne so tudi s poročanjem katarske televizijske mreže Al Džazira

Omenjene države so zaprle svoje meje s Katarjem in zračni prostor za katarska letala ter izgnale državljane Katarja, proti državi pa uvedle bojkot in kopensko, pomorsko in zračno blokado.

Med omenjeno četverico in Katarjem je posredoval Kuvajt.

Kushner se bo udeležil letnega vrha GCC-ja in bo prisostvoval podpisu dogovora glede Katarja, ki se je zaradi blokade še bolj približal Iranu. Katar je za uporabo iranskega zračnega prostora Teheranu letno plačeval 100 milijonov dolarjev.

Novico o pomiritvi je naznanil zunanji minister Kuvajta Ahmed Naser Al Sabah, ki je na državni televiziji naznanil, da dogovor temelji na predlogu kuvajtskega emirja Šejka Navafa Al Ahmeda Al Sabaha.

Source
RTV MMC
Back to top button