Savdska Arabija z napadom na Sano odgovorila na napad v Abu Dabiju

Koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije so v ponedeljek zvečer izvedle letalski napad na jemensko prestolnico Sana in pri tem ubile najmanj 14 ljudi. Napad je bil odgovor na smrtonosni napad hutijskih upornikov v Abu Dabiju, prestolnici Združenih arabskih emiratov, ki je naletel na mednarodno obsodbo.

 

 

Koalicijske sile so napad na Sano, ki je v rokah Hutijev, izvedle po ponedeljkovem napadu v Abu Dabiju, v katerem so bili ubiti trije ljudje. Odgovornost za napad so prevzeli hutijski uporniki iz Jemna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni arabski emirati so del vojaške koalicije, ki pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu podpira tamkajšnjo vlado proti uporniškim Hutijem, ki uživajo podporo Irana.

Hutiji so izvedli že več čezmejnih napadov z brezpilotnimi letalniki v Savdski Arabiji, to pa je bil njihov prvi smrtonosen napad z droni na ozemlju Združenih arabskih emiratov. Hutijski uporniki so sporočili, da so izstrelili balistične rakete in na območje poslali oborožene drone.

V Abu Dabiju so zadeli tri tovornjake z gorivom naftnega giganta ADNOC, pri eksploziji katerih so umrli trije ljudje, dva Indijca in Pakistanec. Zagorelo je tudi na delovišču mednarodnega letališča Abu Dabija v osrčju Združenih arabskih emiratov, ki velja za zatočišče na nestanovitnem Bližnjem vzhodu. Policija je sporočila, da so na obeh krajih našli več predmetov, ki bi lahko bili del dronov.

Predstavniki hutijskih oblasti v Sani so sporočili, da je bila vojaška operacija v Abu Dabiju opozorilo Združenim arabskim emiratom. Zagrozili so jim z novimi napadi, če bodo nadaljevali s sovražnostmi do Jemna. Civiliste in tuja podjetja v tej državi so pozvali, naj se izogibajo instalacijam vitalnega pomena.

Hutijski napad je naletel na obsodbo v mednarodni skupnosti. ZDA so obljubile, da bodo hutujski uporniki odgovarjali za ta “teroristični napad”. Francoski predsednik Emmanuel Macron je tako kot Združeni narodi, Evropska unija, Velika Britanija in zalivske države obsodil napad. Napad je obsodil tudi Izrael, ki je leta 2020 normaliziral odnose z Abu Dabijem.

V ponedeljek pozno zvečer je nato savdska tiskovna agencija poročala, da je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije začela povračilne letalske napade na Sano. Po navedbah prič naj bi ubili najmanj 14 ljudi, lokalna televizija pa je poročala o 23 mrtvih, tudi otrok in žensk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do zaostrovanja prihaja v času stopnjevanja spopadov v Jemnu, vključno z napredovanjem vojakov, ki jih usposabljajo Združeni arabski emirati. Hutijski uporniki so sicer že prej grozili z napadi na Abu Dabi in Dubaj.

Državljanska vojna v Jemnu se je začela leta 2014, ko so Hutiji zavzeli glavno mesto Sana, zaradi česar so naslednje leto posredovale sile pod vodstvom Savdske Arabije, da bi podprle jemensko vlado. Doslej je posredno in neposredno zaradi konflikta po ocenah Združenih narodov umrlo okoli 377.000 ljudi, na milijone je razseljenih, država pa se sooča z najhujšo humanitarno krizo na svetu.

Source
STA
Back to top button