Rutte želi tudi kot šef Nata še naprej poučevati družboslovje

Bodoči generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte si želi tudi v novi vlogi še naprej poučevati družboslovje na šoli v Haagu, je danes sporočil odhajajoči nizozemski premier. Kot je povedal novinarjem, bo preveril, če je to mogoče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Desnosredinski politik je novinarjem danes povedal, da bo preveril možnosti, da bi tudi kot generalni sekretar zavezništva nadaljeval s poučevanjem družboslovja na eni od haaških osnovnih šol.

Po izobrazbi je Rutte zgodovinar, nizozemsko vlado pa je vodil skoraj 14 let. Ves ta čas je enkrat tedensko še naprej poučeval. Kot je pojasnil, se bo sicer po zasedbi položaja generalnega sekretarja Nata preselil v rezidenco v Bruselj, vendar se namerava ob koncih tedna vračati v Haag.

Njegov glavni protikandidat za vodenje Nata, romunski predsednik Klaus Iohannis je konec minulega tedna umaknil svojo kandidaturo in mu tako odprl pot do vodilnega položaja največjega vojaškega zavezništva na svetu.

Čeprav bo Nizozemec funkcijo uradno prevzel 1. oktobra, ko se aktualnemu generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu izteče mandat, pa bo na položaj uradno imenovan že v prihajajočih dneh oz. še pred vrhom Nata, ki bo v Washingtonu med 9. in 11. julijem.

Back to top button