AktualnoSvet

Rusko sodišče: Fundacija Navalnega mora ustaviti svoje dejavnosti

Sodišče v Moskvi je danes odločilo, da morata Protikorupcijska fundacija (FBK) zaprtega opozicijskega politika Aleksandra Navalnega in njena regionalna mreža nemudoma prekiniti vse svoje aktivnosti, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili predstavniki fundacije, med drugim njen direktor Ivan Ždanov in odvetnik Ivan Pavlov.

Začasno ustavitev aktivnosti do sprejema odločitve o tem, ali gre za ekstremistično skupino, je zahtevalo moskovsko tožilstvo. To namreč na sodišču zahteva prepoved FBK zaradi ekstremizma in terorizma, saj naj bi skušala destabilizirati družbeni red in politično ureditev v državi. Razsodba naj bi bila znana v nekaj dneh.

Cilj fundacije, ki ima sedež v Moskvi in deluje že desetletje, je sicer razgaliti korupcijo v Rusiji. Pri tem so bili Navalni in njegovi sodelavci precej uspešni, saj jim je uspelo razkriti velika bogastva več vidnih ruskih politikov.

Zavezniki zaprtega Navalnega so medtem v nedeljo v pričakovanju omenjene odločitve sodišča po poročanju agencije Reuters zatrdili, da bodo ne glede na vse vztrajali pri svojih prizadevanjih. A če bo sodišče FBK, ki predstavlja hrbtenico političnega gibanja Navalnega, dejansko prepovedalo, jim grozijo aretacije in zapor ter blokade bančnih računov.

Navalni, ki je lani preživel zastrupitev z živčnim strupom, prestaja zaporno kazen v kazenski koloniji vzhodno od Moskve. V zadnjem času se je pritoževal zaradi bolečin v hrbtu in otrplih nog. Ker mu v zaporu niso zagotovili ustreznega zdravljenja, je konec marca začel gladovno stavkati. V petek je nato sporočil, da je po nasvetu svojih zdravnikov po treh tednih prenehal gladovno stavkati.

Source
STA
Back to top button