Ruski vojaki se umikajo iz Kazahstana

Več kot 2.000 vojakov pod vodstvom Rusije se je danes začelo umikati iz Kazahstana, kamor so bili napoteni, ko so se sprva mirni protesti zaradi zvišanja cen energentov spremenili v nasilje, ki je zahtevalo na desetine življenj.

 

 

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je dejal, da postopen umik tujih vojakov ne bo trajal več kot 10 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napotitev mirovnih sil v Kazahstan je bila prva tovrstna odločitev Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) pod vodstvom Moskve, ki jo Rusija pogosto označuje kot enakovredno Natu. Doslej se namreč ni vmešavala v nemire v Srednji Aziji, ki je sicer zelo povezana z Rusijo.

Na slovesnosti ob koncu misije CSTO so se vojaki postavili v vrsto, pred nagovori pa so zaigrale himne vsake od šestih držav članic.

“Operacija za ohranjanje miru je končana (…) naloge so izpolnjene,” je dejal ruski general Andrej Serdjukov, poveljnik kontingenta CSTO, ki je 6. januarja v nekdanjo sovjetsko republiko poslal vojake iz Rusije, Belorusije, Armenije, Tadžikistana in Kirgizistana.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so skupne mirovne sile začele nalagati opremo na ruska vojaška transportna letala in se pripravljati na vrnitev na območja stalne razporeditve.

Ruske in zavezniške sile so “igrale zelo pomembno vlogo pri stabilizaciji razmer v državi”, je v sredo dejal Tokajev med obiskom največjega kazahstanskega mesta Almaty. Finančno središče z 1,8 milijona prebivalci je bilo opustošeno med spopadi varnostnih sil in vladnih nasprotnikov.

Sile CSTO so imele “brez dvoma velik psihološki vpliv pri odvračanju agresije teroristov in razbojnikov”, je dodal Tokajev, ki je misijo označil za zelo uspešno.

Eden od strateških objektov, ki jih je varoval kontingent CSTO, je bilo tudi letališče Almaty, ki naj bi ga prejšnji teden zasedli vladni nasprotniki. Na letališču so že začeli ponovno izvajati tako domače kot mednarodne lete.

Source
STA
Back to top button