Ruskemu aktivistu Orlovu dve in pol leti zapora zaradi obsodbe agresije v Ukrajini

Rusko sodišče je danes eno vodilnih osebnosti ruske nevladne organizacije za človekove pravice Memorial Olega Orlova obsodilo na dve in pol leti zapora, ker je kritiziral rusko vojsko in obsodil napad na Ukrajino. Za dejanje je bil sicer oktobra lani že obsojen na plačilo globe v višini 1400 evrov, vendar je tožilstvo nato zahtevalo novo sojenje.

70-letnega aktivista so obsodili zaradi objave kolumne v francoskem neodvisnem spletnem časopisu Mediapart, v kateri je kritiziral rusko vojsko in obsodil ruski napad na Ukrajino.

Sodišče ga je spoznalo za krivega diskreditacije ruske vojske in ga obsodilo na dve in pol leti zapora. Pred poslopjem sodišča se je med izrekom kazni zbralo okoli 200 njegovih podpornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za omenjeno dejanje je sodišče sicer oktobra lani že obsodilo Orlova na plačilo globe v višini 150.000 rubljev oziroma približno 1400 evrov, vendar je nato tožilstvo zahtevalo novo sojenje.

Organizacija Memorial, ki so jo oblasti v Moskvi razpustile decembra 2021, le nekaj mesecev pred začetkom invazije na Ukrajino, se je znotraj ruske civilne družbe uveljavila z ohranjanjem spomina na žrtve komunistične represije in kampanjami proti kršitvam pravic v Rusiji.

Manj kot leto dni po razpustitvi je organizacija prejela Nobelovo nagrado za mir skupaj z beloruskim aktivistom Alesom Bjaljackim in ukrajinskim Centrom za državljanske svoboščine.

Back to top button