Rusija znova zavzela eno od vasi v regiji Doneck

Ruska vojska je danes znova zavzela vas Kliščivka, ki leži južno od mesta Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, potem ko je lani izgubila nadzor nad njo. Kliščivka je bila ena od redkih vasi na vzhodni fronti, ki si jo je Ukrajina v lanski protiofenzivi izborila nazaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so enote južnega vojaškega okrožja danes znova “osvobodile Kliščivko”, potem ko so ruske sile to vas zajele že lani januarja in jo nato osem mesecev pozneje izgubile v delno uspešni ukrajinski protiofenzivi na zasedenih ozemljih.

V Kijevu vnovičnega ruskega zavzetja vasi Kliščivka za zdaj niso potrdili, poroča AFP.

Kliščivka se nahaja devet kilometrov južno od mesta Bahmut, ki velja za ključno mesto na vzhodni frontni črti v regiji Doneck. Že lani so na ozemlju v okolici Bahmuta potekali srditi spopadi. V vasi je sicer pred vojno živelo približno 500 ljudi.

Potem ko je Rusija od 10. maja zavzela številne vasi v harkovski regiji in s tem sprožila premike dela ukrajinskih sil v omenjeno regijo, so v ponedeljek ruske sile zasedle tudi vas Bilogorivka v regiji Lugansk. Ta je veljala za simbol ukrajinskega upora v regiji, potem ko so jo ukrajinske sile osvobodile leta 2022.

Back to top button