Rusija zahteva pisna varnostna jamstva po pogovorih z Zahodom

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozval Nato in ZDA k hitremu pisnemu odgovoru po pogajanjih o zahtevah Moskve za varnostna jamstva glede širitve Nata, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Čakamo na odgovor, papirnat odgovor naših kolegov,” je dejal Lavrov na današnji novinarski konferenci v Moskvi.

 

 

V sredo so se prvič po dveh letih in pol pogovarjali predstavniki 30 držav članic Nata in Rusije, včeraj pa je potekal tudi sestanek Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Na pogovorih, ki so ta teden potekali v Ženevi, Bruslju in na Dunaju, je Lavrov obsodil pomanjkanje odzivnosti Zahoda.

Minister je obtožil zavezništvo, da nadaljuje s konfrontacijo, zlasti glede na nedavne izjave o morebitnem sprejemu skandinavskih držav v zavezništvo. Po njegovih besedah gre za umetno širitev Nata, ki je s koncem hladne vojne pred več kot 30 leti izgubil svoj namen. Dodal je, da Zahod ne upošteva mednarodnega prava in namerava vzpostaviti nov svetovni red.

“Potrebujemo pravno zavezujoča jamstva. Naši zahodni partnerji še nikoli niso izpolnili ustnih obljub,” je dejal Lavrov o zahtevi Moskve po zavezujočih varnostnih jamstvih. Rusija si želi zlasti ustaviti širitev zveze Nato proti vzhodu in preprečiti članstvo sosednji Ukrajini.

Source
STA
Back to top button