Svet

Rusija v rubljih poplačala obresti na dolg v dolarjih

Rusija je danes vlagateljem poplačala obresti na državne obveznice, ki dospejo v letih 2027 in 2047, in sicer v rubljih, četudi so državni dolžniški vrednostni papirji denominirani v dolarjih, je danes objavilo rusko finančno ministrstvo. Za izplačili je skupaj namenila 21,51 milijarde rubljev (216,9 milijona evrov).

 

 

Rusko ministrstvo za finance je tako v celoti izpolnilo obveznosti Ruske federacije, sporočilo ministrstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo je sicer v izjavi za javnost pojasnilo, da pri poravnavanju svojih obveznosti uporablja nov začasni plačilni sistem, ki je v veljavo stopil v sredo. Vzpostavilo ga je, potem ko je imelo zaradi sankcij Zahoda, uvedenih po invaziji na Ukrajino, težave pri servisiranju dolgov, najetih v tujih valutah.

Rusija bo skladno z novim sistemom zneske v rubljih, enakovredne kuponom v dolarjih, nakazovala nacionalni klirinško depotni družbi s sedežem v Moskvi, ki bo nato izplačevala kreditodajalce v rubljih po tečaju, določenem s strani ruske centralne banke.

V primeru, da bodo posojilodajalci iz Rusije, jim bodo sredstva nakazana mimo tujih posrednikov, tistim iz tujine pa na posebne račune v rubljih. Gre za podoben mehanizem, kot je tisti, ki ga je Rusija vzpostavila za kupce plina.

Rusija je že maja sporočila, da bo začela dolgove poplačevati v nacionalni valuti. V začetku junija pa so vlagatelji sporočili, da največja država na svetu prvič ni poplačala za 1,9 milijona dolarjev obresti na državne obveznice. Rusija sicer zadnjič ni bila sposobna poravnati zunanjega dolga leta 1918, ko je boljševiški voditelj Vladimir Lenin zavrnil obveznosti carskega režima.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button