AktualnoSvet

Rusija svari pred posledicami sankcij proti Mjanmaru

Rusija je danes izrazila nasprotovanje sankcijam proti vojaški hunti v Mjanmaru, češ da bi lahko tovrstni ukrepi sprožili obsežno državljansko vojno. Sankcije je doslej proti vojski, ki po prevzemu oblasti z udarom brutalno zatira protestnike, uvedlo že več svetovnih sil.

“Pot v smeri groženj in pritiska, vključno z uporabo sankcij proti trenutnim mjanmarskim oblastem, nima prihodnosti in je izjemno nevarna,” je danes besede tiskovnega predstavnika ruskega zunanjega ministrstva navedla ruska tiskovna agencija Interfax, ki jo povzema francoska AFP. Taka politika bo Mjanmarce pahnila v “obsežen državljanski konflikt”, je dodal.

Oči svetovne javnosti so v Mjanmar uprte od začetka februarja, ko je vojska z udarom prevzela oblast, zaprla politične voditelje in zaključila kratkotrajno obdobje demokracije. Odtlej je bilo glede na podatke lokalne skupine, ki spremlja razmere, na protestih proti udaru ubitih že več kot 550 ljudi.

Mednarodne sile so poskusile na oblasti pritisniti s sankcijami, ki so prizadele nekatere poslovne interese države, a doslej niti ti ukrepi niti pozivi k zadržanosti niso ustavili vojske pri nasilnem zatiranju protestov.

Minuli teden je Varnostni svet ZN soglasno izrazil zaskrbljenost zaradi vse slabših razmer v Mjanmaru in obsodil nasilje nad protestniki.

Moskva medtem poziva k nevmešavanju v notranje zadeve Mjanmara, obenem pa si prizadeva sodelovati z vojaško hunto. Namestnik obrambnega ministra Aleksander Fomin se je denimo minuli mesec udeležil parade, namenjene razkazovanju mjanmarskih vojaških kapacitet.

Source
STA
Back to top button