SvetGospodarstvo

Rusija si lahko po ocenah analitikov letos obeta 5,6-odstotno gospodarsko rast

Rusija si lahko letos obeta 5,6-odstotno gospodarsko rast, kaže raziskava ruske tiskovne agencije Tass, ki so jo opravili med različnimi inštituti in bankami. To rast bi lahko ogrozile nadaljnje sankcije ZDA proti ruskim podjetjem, poslabšanje epidemioloških razmer in pa negotovost na naftnem trgu, opozarjajo strokovnjaki.

V raziskavi so med drugim sodelovali analitiki ruskega centra za strateške raziskave, Sberbank, Bank Zenit in VTB Capital. Prvo četrtletje so pospremili z optimističnimi ocenami.

Analitiki pričakujejo, da bo inflacija letos presegla cilj centralne banke, ki je pri štirih odstotkih, in se bo dvignila na 5,4 odstotka. V prvem četrtletju se je namreč precej podražila hrana in tudi nekateri drugi proizvodi iz košarice življenjskih potrebščin. Rast naj bi se umirila ob koncu drugega četrtletja, vendar pa analitiki opozarjajo, da bi se lahko v primeru novih sankcij ZDA še povečala.

Pričakujejo tudi, da se bo cena za 159-litrski sod nafte ob koncu drugega trimesečja oblikovala pri 63,1 dolarja. “Prisotna negotovost glede globalnih trgov energentov negativno vpliva na tečaj rublja. Nizka precepljenost v številnih državah, pa tudi vnovično uvajanje ukrepov, ki preprečujejo okrevanje v letalskem prometu, bodo omejevali možnosti povečanja povpraševanja po energentih,” so navedli analitiki.

Ruski bruto domači proizvod je lani upadel za 6,6 odstotka. Mednarodni denarni sklad pa ruskemu gospodarstvu za letos napoveduje 4,1-odstotno tast.

Source
STA
Back to top button