Svet

Rusija po varnostnih pogovorih z Zahodom nadaljuje vojaške vaje

Rusija po nizu varnostnih pogovorov z zahodnimi silami v tem tednu s ciljem zmanjšanja napetosti v odnosih med stranema nadaljuje vojaške vaje. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva gre za redno preverjanje bojne pripravljenosti v okviru priprav na vojaško vajo Vostok 2022.

 

 

Rusko obrambno ministrstvo v Moskvi je danes sporočilo, da se je v vzhodnem vojaškem okrožju začelo hitro preverjanje bojne pripravljenosti v okviru priprav na strateško-štabno vajo Vostok 2022. Gre za načrtovano zimsko usposabljanje, med usposabljanjem pa bodo enote privedene v višjo stopnjo bojne pripravljenosti, je navedbe ministrstva povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Ministrstvo je pri tem objavilo videoposnetek, ki prikazuje kolone vojaških vozil in kako natovarjajo tanke na železniške vagone. Vojake bodo prepeljali do oddaljenih vadbišč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ponedeljek so v Ženevi potekali pogovori med predstavniki ZDA in Rusije, ki so se nadaljevali v sredo v Bruslju v okviru Sveta Nato-Rusija, v četrtek pa še v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki pa so se končali brez večjega preboja. Zahod Rusiji očita, da kljub pozivom ni ukrepala v smeri zmanjšanja napetosti in da nadaljuje s kopičenjem svojih sil ob meji z Ukrajino, kjer naj bi bilo okoli 100.000 ruskih vojakov.

Že v sredo, ko so se na pogovorih o varnostnih zagotovilih in ukrajinski krizi sestali predstavniki Nata in Rusije, je na jugu Rusije več kot 10.000 vojakov začelo vojaške vaje na več kot 20 vadbiščih, še poroča dpa.

Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na morebitno novo invazijo na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila Krim.

Rusija te načrte zanika in Zahodu očita, da sam spodbuja napetosti. Od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino pričakuje varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button