AktualnoSvet

Rusija napovedala izgon 10 ameriških in petih poljskih diplomatov

Rusija bo v odgovor na ameriški izgon desetih ruskih diplomatov in sankcije ZDA izgnala iz Rusije deset ameriških diplomatov in uvedla sankcije za ameriške predstavnike, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Kot povračilni ukrep Varšavi pa je Moskva napovedala izgon petih poljskih diplomatov.

Ameriška vlada je v četrtek uvedla nove sankcije proti Rusiji zaradi računalniških vdorov in vpletanja v ameriške volitve. ZDA so izgnale deset ruskih diplomatov in kaznovale več deset oseb in podjetij.

Lavrov je danes novinarjem dejal, da bodo odgovorili z enakimi povračilnimi ukrepi, in bodo torej izgnali deset ameriških diplomatov. Ameriškemu veleposlaniku v Moskvi Johnu Sullivanu pa bodo svetovali, naj odide v Washington “na resne posvete”. Seznam ameriških predstavnikov, proti katerim bodo uvedli sankcije, bodo objavili še danes, je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu je povedal, da Moskva preučuje predlog predsednika ZDA Joeja Bidna za srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Biden je njuno prvo srečanje v živo predlagal Putinu v torkovem telefonskem pogovoru. Predlagal je, da bi se sešla poleti “v tretji državi” v Evropi.

Lavrov je še napovedal, da bo Rusija izgnala poljske diplomate v odgovor na podoben korak Varšave. Z ruskega zunanjega ministrstva so nato sporočili, da bodo iz države izgnali pet poljskih diplomatov, potem ko je Poljska v znak solidarnosti z ZDA v četrtek izgnala tri ruske diplomate.

ZDA so v četrtek uvedle sankcije proti šestim ruskim računalniškim podjetjem, ki izvajajo računalniške vdore za ruske obveščevalce, proti 32 posameznikom in skupinam, ki so se vpletali v lanske predsedniške volitve v ZDA, ter osmim posameznikom in skupinam, ki so povezani z ruskimi dejanji na polotoku Krim. Poleg tega so izgnali deset ruskih diplomatov.

Biden je po objavi novih sankcij proti Rusiji pozval k umiritvi napetosti med ZDA in Rusijo ter izrazil željo po stabilnih in predvidljivih odnosih. Kot je dodal, pa ostaja pripravljen na uvedbo dodatnih ukrepov, če se bo Rusija še naprej vpletala v ameriško demokracijo.

Source
STA
Back to top button