Rusija naj bi ponovno zavzela vas v regiji Herson

Ruska vojska je ponovno zavzela vas Krinki, majhno ukrajinsko mostišče v regiji Herson na bregu reke Dneper, ki je pod ruskim nadzorom, je danes na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Putin je medtem nedavni ukrajinski umik iz mesta Avdijivka označil za kaotičen beg.

Ukrajinske sile so v vas Krinki vstopile novembra lani in jo nameravale uporabiti kot odskočno desko za nadaljnje napredovanje v regiji, a pri tem niso bile uspešne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je bila prav tako neuspešna pri obrambi Avdijivke v regiji Doneck, saj se je v soboto iz mesta umaknila, da bi preprečila obkolitev in obvarovala življenja svojih vojakov. Kmalu za tem pa je Moskva sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad mestom.

Padec Avdijivke predstavlja največjo spremembo na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut. V luči tega je Putin danes umik ukrajinskih sil iz Avdijivke označil za kaotičen beg. “Ukrajina je izdala ukaz za umik svojih oboroženih sil, ko so te bile že na poti,” je dodal.

Back to top button