Rusija na pogovor poklicala francoskega veleposlanika zaradi domnevne diskriminacije novinarjev

Rusko zunanje ministrstvo je danes poklicalo francoskega veleposlanika v Moskvi na pogovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva namreč obtožuje predstavnike francoskih oblasti, da so diskriminirali novinarje ruskih medijev med nedavnim vrhom G20 v Indiji, ko naj bi jim preprečili udeležbo na novinarski konferenci.

“Veleposlanik Pierre Levy je bil pozvan na pogovor zaradi diskriminatornih in odkrito rusofobnih dejanj predstavnikov francoskih oblasti proti dopisnikom agencije RIA Novosti in glavnemu uredniku Russia-News na vrhu G20 v New Delhiju”, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Ruske oblasti obtožujejo Francijo, da je kršila “temeljnega načela svobode tiska”, ko je predstavnikom ruskih medijev “grobo preprečila udeležbo na novinarski konferenci” francoskega predsednika Emmanuela Macrona v okviru vrha G20 v Indiji, pri čemer naj bi francoski organizatorji konference ruskim novinarjem skušali vzeti mobilne telefone.

Oblasti v Parizu incidenta niso komentirale, eden od članov francoske delegacije na vrhu G20 v Indiji pa je zavrnil obtožbe Moskve o diskriminaciji in brutalnosti. “Zaradi pomanjkanja prostora v sobi smo morali zavrniti približno 30 novinarjev vseh narodnosti,” je za AFP povedal vir, ki ni želel biti imenovan.

Moskva že dlje časa obtožuje Pariz, da diskriminira ruske medije in njihove predstavnike, Francija pa je v skladu s sankcijami EU proti Rusiji po začetku invazije na Ukrajino februarja lani blokirala dostop do številnih ruskih medijev. Francoski predsednik Macron je rusko informativno televizijo RT in novičarski portal Sputnik sicer že leta 2017 označil za “orodji lažne propagande”.

Back to top button