AktualnoSvet

Rusija izgnala 14 bolgarskih diplomatov

Rusija je danes sporočila, da bo izgnala 14 bolgarskih diplomatov v odgovor na odločitev Sofije, da izžene rusko diplomatsko osebje. Gre za še enega v vrsti povračilnih ukrepov Moskve, potem ko so številne evropske države zaradi ruske invazije na Ukrajino v preteklih mesecih izgnale ruske diplomate.

 

Bolgarija je konec junija napovedala izgon 70 ruskih diplomatov in drugega osebja na veleposlaništvu in jih razglasila za nezaželene osebe. Gre za največje število diplomatskega osebja, katerega izgon so naenkrat odredili iz te članice EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sofija je takrat tudi napovedala začasno zaprtje ruskega generalnega konzulata v mestu Ruse na severu države. Tedanji bolgarski premier Kiril Petkov je Rusiji očital, da so njeni diplomati delali proti interesom Bolgarije.

Kot so danes sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, so bolgarskemu veleposlaniku v Moskvi Atanasu Kristinu izročili noto, v kateri so 14 uslužbencev bolgarske diplomatske misije razglasili za nezaželene osebe, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Želimo poudariti, da je odgovornost za posledice teh kontraproduktivnih korakov v celoti na vladi Bolgarije,” je ob tem navedlo zunanje ministrstvo.

“Verjamemo, da takšna dejanja ne povzročajo le velike škode tradicionalnim vezem med našima državama (…) ampak tudi pričajo o nadaljnji degradaciji celotnega Zahoda, ki je pripravljen žrtvovati interese partnerjev, da bi škodoval Rusiji,” so še zapisali, pri čemer so izrazili obžalovanje, da se je Bolgarija temu pridružila, še navaja AFP.

Source
STA
Back to top button